Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Na US Open končí také Štěpánek, nestačil na Djokoviče

Sport

  8:35
NEW YORK - Radek Štěpánek skončil na US Open v osmifinále, takže český tenis nebude mít v New Yorku zástupce ve čtvrtfinále dvouher. Štěpánek nestačil na Novaka Djokoviče ze Srbska a se světovou čtyřkou prohrál hladce 1:6 a dvakrát 3:6.

Radek Štěpánek na US Open. foto: ČTK

"Předvedl jsem špatný výkon. Udělal jsem strašidelně moc chyb," řekl Štěpánek Radiožurnálu. "Hlavně jsem se neměl čeho chytnout - ani na jeho servis, ani na svůj útok. Strašně špatně jsem četl hru a najednou jsem nevěděl kam se postavit, jestli se mám, nebo nemám rozběhnout na síť. Neměl jsem timing na nic a podle toho výsledek vypadal."

Pro daviscupového reprezentanta Štěpánka bylo osmifinále nejlepším výsledkem na US Open v kariéře. K postupu do čtvrtfinále, čímž by vyrovnal své grandslamové maximum z Wimbledonu z roku 2006, měl ale třicetiletý karvinský rodák v duelu s Djokovičem daleko.

První set prohrál Štěpánek za třiadvacet minut. V jeho průběhu si musel vyměnit kontaktní čočky a nepomohla mu ani přítomnost kouče Petra Kordy a jeho přítelkyně Nicole Vaidišové v hledišti. Ve druhé sadě dokázal snížit z 1:4 na 3:4, ale pak dominoval Djokovič.

Štěpánek se snažil hrát útočně, ale na síti ho dokázal soupeř prohazovat. Třetí set rozhodla jediná ztráta Štěpánkova servisu v šesté hře, kdy Srb českého tenistu přesně přeloboval. Na centrkurtu Arthura Ashe Štěpánek zdržel Djokoviče hodinu a tři čtvrtě a zápas prohrál krátce před půlnocí amerického času.

Srb v nadšení po postupu napodoboval na kurtu Johna McEnroea. Po vzoru legendy jakoby podával a křičel na prázdný umpire pro rozhodčího: "To nemyslíte vážně!" "Když je správný moment, tak to přijde spontánně," culil se Srb, imitátor tenistů, který má v repertoáru třeba Rafaela Nadala nebo Rusku Marii Šarapovovou.

Američan pak na Srbovu výzvu sestoupil z komentátorské kabiny a v košili a kalhotách si s ním zapinkal. "Zahrát si s Johnem byla legrace, což fanoušci chtějí. A zvláště v tuto dobu," řekl Djokovič.

Na US Open zůstává z českých zástupců jen Lukáš Dlouhý, který je s Indem Leanderem Paesem ve čtvrtfinále čtyřhry. V něm se střetnou s Jihoafričanem Wesleyem Moodiem a Dickem Normanem z Belgie.

Autor: