Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na úvod Gira slavil Cavendish

Sport

  18:46
Benátky - Časovku družstev na úvod Giro d'Italia vyhráli cyklisté americké stáje Columbia-Highroad. Jako první z nich projel cílem 20,5 kilometru dlouhé trati v ulicích Benátek elitní britský spurtér Mark Cavendish a v nedělní druhé etapě si oblékne růžový trikot vedoucího závodníka.

Cavendish slaví vítězství. foto: ČTK

V barvách Columbie měl původně startovat v 92. ročníku Gira i český cyklista František Raboň, ale kvůli náročnému programu z minulých týdnů dostal nakonec volno. Jeho kolegové dnes porazili o šest sekund další americký tým Garmin-Slipstream. Třetí skončila se ztrátou 13 sekund kazašská Astana, v jejímž dresu absolvuje své první Giro slavný Američan Lance Armstrong.

"Je to parádní úspěch. Plánovali jsme, že Mark bude vpředu, protože jako špičkový spurtér bude mít v následujících rovinatých etapách nejlepší šanci růžový trikot uhájit," liboval si manažer Columbie Bob Stapleton. Jeho svěřenci projeli rychlou trať průměrnou rychlostí 56,335 km/h.

Italský tým Liquigas s jedním z favoritů Ivanem Bassem obsadil osmé místo s odstupem 40 sekund na vítěze. "V Columbii jsou na časovky specialisty, takže naše ztráta je v pořádku. My jsme připraveni bojovat o celkové prvenství," konstatoval vítěz závodu z roku 2006, které jede první Giro po dvouletém trestu za doping.

V neděli čeká peloton 156 km z Jesola do Terstu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!