Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Na vrcholu K2 stanul druhý Čech

Sport

  14:28
ISLÁMÁBÁD - Druhý český horolezec zdolal nejobávanější osmitisícovku světa - K2. Libor Uher stanul na vrcholu vysokém 8611 metrů krátce před 14. hodinou středoevropského letního času.
Himálaj - ilustrační foto.

Himálaj - ilustrační foto. foto: ČTK

Na vrchol K2 v pohoří Karákoram z českých horolezců dosud jako jediný vylezl Josef Rakoncaj. Podruhé se mu to povedlo před 21 lety, předtím v roce 1983. Výprava z Ostravy pod vedením Leopolda Sulovského se na výstup na K2 připravovala na místě dva měsíce. Většina z členů se o zdolání zrádné hory pokoušela už před dvěma lety, včetně Uhera.

Těsně pod osm tisíc metrů vystoupalo z české expedice celkem osm členů. Od Uhera se při výstupu jako poslední oddělil Radovan Marek, který se vrátil z kóty 8300 metrů. Sulovský čekal na dvojici svých kolegů ve čtvrtém výškovém táboře. Do něj by měl Uherovi trvat sestup přibližně čtyři hodiny.

Šestatřicetiletý Uher mířil na vrchol společně s americkými kolegy, krátce před nimi na K2 stanuli členové ruské výpravy, ti však použili kyslík.

"Rusové ale v hlubokém sněhu prošlápli stopu," řekl České televizi další člen ostravské expedice Josef Lukáš. "Libor stanul na vrcholu v 16:45 zdejšího času," upřesnil. Výstup všem stěžoval silný vítr o rychlosti zhruba 60 km/hod. Finálový útok dnes zahájilo více lezců, Lukáš České televizi řekl, že ve čtvrtek se jednomu z týmů zabil asi tři sta metrů pod vrcholem šerpa.

Samotnému Lukášovi se také povedl husarský kousek. Jako první v historii sjel jeden ze svahů K2 na lyžích. Spustil se z výšky asi 6200 metrů.

"Všichni říkali, že jsem se zbláznil. Jsem živý, mám také film," uvedl na webové stránce výpravy. Podle ČT byl dnešek jediným vhodným dnem k výstupu, další pokusy již předpověď zhoršujícího se počasí nedovolí. K2 je mezi horolezci považována za velkou výzvu. Vrchol je zhruba o 240 metrů nižší než Mount Everest, ale mnohem strmější. Na vrchol hory lidská noha poprvé vstoupila v roce 1954.
Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...