Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nadal vystřídá Federera v čele žebříčku ATP

Sport

  11:29
CINCINNATI - Španělský tenista Rafael Nadal bude novou světovou jedničkou. Na turnaji série Masters v Cincinnati vyřadil v pátečním čtvrtfinále Ekvádorce Nicolase Lapenttiho po setech 7:6, 6:1 a na prvním místě žebříčku ATP vystřídá po čtyřech a půl letech Švýcara Rogera Federera.

Rafael Nadal padá radostí na zem, poté co Roger Federer zkazil svůj forhend a umožnil Nadalovi zisk prvního titulu ve Wimbledonu. foto: AFP

Letošní wimbledonský vítěz se může dostat na nejvyšší pozici žebříčku již v pondělí, pokud celý turnaj vyhraje. Kdyby Nadal v Cincinnati vypadl v semifinále, stanul by v čele pořadí 18. srpna. Pokud se dostane do finále, má jistotu tenisového trůnu 11. srpna. Federer bude totiž z tohoto období loňského roku odepisovat body za finálovou účast v Torontu, zatímco Nadal jen body za semifinále.

Dvaadvacetiletý španělský tenista má v současnosti skvělou formu: vyhrál už 32 zápasů v řadě a získal pět turnajových titulů za sebou. Jeho dalším soupeřem v Cincinnati bude Srb Novak Djokovič, nasazený jako číslo tři.

Federer figuruje na nejvyšší příčce světového žebříčku nepřetržitě 235 týdnů, což je historické maximum. Daleko za ním je se 160 týdny Američan Jimmy Connors.

Výsledky:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Nadal (2-Šp.) - Lapentti (Ekv.) 7:6 (7:3), 6:1, Djokovič (3-Srb.) - Gulbis (Lot.) 6:3, 6:4.