Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nadvláda Slovinců. Druhou pyrenejskou etapu ovládl Pogačar, do žlutého jde Roglič

Tadej Pogacar vítězí v dojezdu deváté etapy Tour de France. foto: Reuters

Po druhé pyrenejské a celkově deváté etapě je novým lídrem Tour de France Primož Roglič. Žlutý trikot oblékl před volným dnem jako první Slovinec. Spurt pěti cyklistů vyhrál po 153 kilometrech v cílovém městě Laruns jeho krajan Tadej Pogačar, Roglič dojel druhý před švýcarským hrdinou dne Marcem Hirschim.
  16:37aktualizováno  17:14

Třicetiletý Roglič, loňský vítěz Vuelty, vystřídal v čele Tour Adama Yatese. Brit nestačil v posledním stoupání, dojel ve skupince se ztrátou 54 sekund a propadl se v průběžném pořadí na osmé místo. Na druhé příčce je po prvním ze tří týdnů nejslavnějšího etapového závodu loňský šampion Kolumbijec Egan Bernal se ztrátou 21 sekund.

Hirschi vybojoval dnes třetí místo poté, co odjel 90 kilometrů v úniku. Dostižen byl jen 1600 metrů před cílem, přesto neodpadl a v závěru bojoval o vavřín. Prvenství však slavil Pogačar a v 21 letech se stal nejmladším etapovým vítězem na Tour od Lance Armstronga při jeho triumfu v roce 1993 v osmé etapě.

Po volném dnu čeká peloton i s Čechy Janem Hirtem a Romanem Kreuzigerem v úterý rovinatá etapa po pobřeží Atlantiku z města Ile d’Oléron do Ile de Ré v délce 168,5 km. Velkou roli může sehrát vítr.

Autor: