Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Navrátilec Sionko: Sparta pro mě byla jasnou volbou

Sport

  7:00
PRAHA - Zimní přestávka už asi nenabídne významnější přestup. Fotbalista Libor Sionko (32) se včera definitivně upsal Spartě do června 2012 a od února se začne objevovat v české lize. "Nejsem ale žádná hvězda," říká zkušený záložník.

Libor Sionko se vrací do Sparty. foto: ČTK

Ulevilo se vám, že opouštíte Kodaň, kde jste toho v­posledních měsících moc nenahrál?

 Mám z toho smíšené pocity. Těšil jsem se sice domů, ale i­ v Dánsku byla rodina spokojená. Nic nám tam nechybělo. Kdybych za Kodaň pravidelně nastupoval, asi bych neměnil. Jenže v očích trenéra Solbakkena jsem nebyl tím hráčem, který by měl hrát. Já ale nechci vysedávat na lavičce, proto jsem musel hledat jinou možnost.

V Kodani jste měl kontrakt až do léta 2011. Musel jste obětovat nějaké peníze, aby vám smlouvu vypověděli?

Ta smlouva byla dost lukrativní. Abych se stal volným hráčem, musel jsem se nějakých peněz vzdát. Dál to nehodlám komentovat.

Údajně jste měl i nabídky ze zahraničí, mohl byste prozradit jaké?

Nemá smysl to dál rozvádět. Za hranicemi naší země jsem strávil krásných skoro šest let, ale už to stačilo. Chceme se už s rodinou usadit v ­Česku. Ve Spartě jsem kdysi zažil velké úspěchy a v tuto chvíli pro mě byla jasnou volbou.

Čím vás angažmá na Letné tak lákalo?

V každém zahraničním klubu, kde jsem působil, se hrálo o titul a poháry. Sparta má stejné ambice. Splním si tím sen. Budu bojovat o­cenné trofeje až do vysokého fotbalového věku.

Kdy jste začal přemýšlet nad návratem do Sparty?

Když Kodaň v prosinci hrála na Letné poslední zápas základní skupiny Evropské ligy, bavil jsem se s­vedením Sparty o­jejich zájmu. Pak skončila sezona a ­já začal přemýšlet, kam dál. Tehdy se to rozjelo.

V jaké formě jste na Letnou přijel?

Troufám si tvrdit, že jsem velice dobře připravený. Možná mi trochu chybí zápasový rytmus, ale na kondici a fyzické připravenosti jsem hodně pracoval.

Nemáte strach z tlaku, který je často na slavné navrátilce do české ligy vyvíjen?

Počítám s ním a budu se snažit svým nasazením a přístupem předvést to nejlepší. Všichni víme, že Sparta má mladý, ale podle mého názoru kvalitní tým. Právě zkušení hráči by je měli vést k podávání nadstandardních výkonů.

Smlouvu máte na dva a půl roku. Plánujete na Letné pak pokračovat třeba v nějaké manažerské funkci?

Po pravdě neplánuji za dva roky s fotbalem ještě končit. Pokud se nestane něco nečekaného a budu zdravotně v pořádku, tak chci hrát co nejdéle.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!