Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Navrátilová je už zase Češkou

Sport

  9:56
TOKIO - Nejslavnější tenistka všech dob Martina Navrátilová získala po více než třiceti letech občanství své rodné země. Legendární hráčka si nadále ponechá i americký pas, který obdržela v roce 1981, šest let po svém útěku z Československa.

Martina Navrátilová foto: Lidové noviny

"Dostala jsem ho zpátky 9. ledna," komentovala Navrátilová získání českého pasu během návštěvy Tokia. Když se v září 1975 nevrátila z US Open a požádala o politický azyl, komunistické úřady jí československé občanství odebraly.

Přestože držitelka 59 grandslamových titulů žije trvale v USA, do své vlasti se často vrací a před rokem v Praze představila svůj plán založit v Česku tenisovou akademii.

O české občanství usilovala delší dobu. Tvrzení, že ho chce získat proto, že nesouhlasí s politikou prezidenta George Bushe a už nechce být Američankou, Navrátilová popřela.

"To spolu nesouvisí. Řekla jsem, že se mi nelíbí, co Bush dělá, a že ani lidem ve světě se to nelíbí. Zároveň jsem oznámila, že budu usilovat o české občanství. Ale spojovat tyto dvě věci je nesmysl," řekla Navrátilová loni v rozhovoru pro MF Dnes.
Autor: