Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nečekané drama. Velkou cenu Maďarska vyhrál Ricciardo

Sport

  15:51aktualizováno  17:33
PRAHA - Pomalý a klikatý okruh v Maďarsku nepřál suverénům letošní sezony formule 1 z týmu Mercedes. Dva výjezdy zpomalovacího vozu odstavily vítěze kvalifikace a lídra šampionátu Rosberga, Hamilton se po startu z boxů vydrápal jen na třetí místo. Vyhrál Ricciardo s Red Bullem před Alonsem s Ferrari.

Daniel Ricciardo bude dnes slavit. Další Velká cena je na programu až za měsíc. foto: Reuters

Daniel Ricciardo opět potvrdil, že v něm má tým Red Bull velkou naději do budoucna a opět byla jasně lepší než jeho týmový kolega Sebastian Vettel. Mladý Australan si po triumfu v letošní Velké ceně Kanady připsal druhý triumf kariéry a je jediným jezdcem, který v sezoně 2014 dokáže brát vítězství týmu Mercedes.

ČTĚTE VÍCE

"První výjezd safety car nám hodně pomohlo, druhý už moc ne, ale nakonec se to podařilo, Byl to skvělý, úžasný závod a jsem moc rád za výsledek," nechal se slyšet nečekaný vítěz Daniel Ricciardo. "Rozhodně dnes bude party a budu slavit, možná to vydrží pár dní. A budeme se snažit stavět na tom, co jsme tady vybudovali. Děkuji celému týmu, že mi umožnili se u nich tak zabydlet a získat dvě vítězství."

Rosbergovi uškodil safety car

Hungaroring je pomalý, nemá moc rovinek a svými vlastnostmi je v kalendáři Grand prix výjimečný i tím, že síla motoru nemá na výsledek tak výrazný vliv jako na jiných okruzích. Proto byl Red Bull v závodě povětšinou rychlejší než Mercedes, proto byly vozy Ferrari silnější než na jiných okruzích.

Vítěz kvalifikace Nico Rosberg měl však i smůlu. Oba výjezdy zpomalovací vozu po haváriích ho připravily o pár pozic. Do té doby jasně závod vedl. Navzdory tomu, že se startovalo za mokra na pneumatikách s drážkami. Stejně tak nepřály podmínky závodu úřadujícímu mistru světa Sebastianovi Vettelovi, který dokončil až na sedmém místě, které před cílem uhájil před finským jezdcem Williamsu Valterim Bottasem.

Nico Rosberg kvůli dvěma výjezdům safety caru ztratil vedení v závodě.

Fernando Alonso doslova ubránil druhé místo v závěrečných kolech. Sice neodolal tlaku Daniela Ricciarda, který přezouval v boxech pár kol před cílem a měl nové pneumatiky, ale více než deset kol za sebou udržel Lewise Hamiltona. Nechal tak na chvíli zapomenout na výkonnostní krizi Ferrari. "Je to překvapení i pro nás, zariskovali jsme a nakonec se snažili vybojovat vítězství. Bylo to těsné, ale i tak jsem hrdý na náš celý tým. Dnes to byla kombinace všeho možného, často to bylo těžké pochopit a my jsme museli využít všech našich znalostí a zkušeností."

Lewis Hamilton skončil na třetím místě, přestože startoval po požáru vozu v kvalifikaci z boxové uličky. A navíc, hned ve druhé zatáčce závodu dostal smyk a poškodil si přední křídlo svého monopostu o bariéru. "Brzdy byly hodně studené a já jsem to zahodil. Děkuji Bohu, že se nepoškodil vůz."

Fernando Alonso na Hungaroringu.

Britský závodník poté předjel celou řadu soupeřů a pomohly mu oba výjezdy zpomalovacího vozu, které vždy srazily celé závodní pole do dlouhé šňůry. "Skvělé zastávky v boxech, skvělá strategie, snažil jsem se odvést svůj díl práce a podařilo se to. Ale celkové to nebyl dobrý víkend, nesmíme ztrácet tolik bodů," řekl na stupních vítězů druhý jezdec šampionátu.

Před startem nad okruhem pršelo a všichni začínali na přechodných pneumatikách, již v osmém okruhu však dostali příležitost je přezout na hladké. Švéd Marcus Ericsson rozbil svůj caterham o bariéru, na trať vyjel zpomalovací vůz a závodníci zajížděli do depa.

Daniel Ricciardo dostává sprchu od Fernanda Alonsa.

Rosberg a další jezdci z čela, konkrétně Bottas, Vettel a Alonso to však nestihli mezi prvními, a tak se změnilo pořadí vpředu a poprvé se ujal vedení Ricciardo. Za ním jel Jenson Button a skvělé páté místo držel po startu z boxů Kevin Magnussen. McLaren však v očekávání dalšího deště udělal strategickou chybu, jezdcům ponechal pneumatiky na přechodné podmínky, takže po restartu závodu začali Button s Magnussenem postupně ztrácet. Museli zpátky k mechanikům pro hladké gumy a do konce závodu již do boje o čelo nezasáhlo. Bodoval pouze Button na 10. místě.

Safety car znovu zasáhl do osudu závodu poté, co v 23. kole přehnal svou jízdu na hraně Mexičan Sergio Pérez a skončil s monopostem Force India v boxové zdi. Indický tým neměl v cíli jediného jezdce. o pát kol dříve skončil v bariéře po souboji právě s Pérezem Nico Hülkenberg. Mexičan asi nebyl dnes ve svém týmu pochválen.

Velká cena Maďarska, 11. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Mogyoródu:

1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:53:05,058 (prům. rychlost 162,691 km/h), 2. Alonso (Šp./Ferrari) -5,225, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,857, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,361, 5. Massa (Braz./Williams) -29,841, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -31,491, 7. Vettel (Něm./Red Bull) -40,964, 8. Bottas (Fin./Williams) -41,344, 9. Vergne (Fr./Toro Rosso) -58,527, 10. Button (Brit./McLaren) -1:07,280.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 19 závodů): 1. Rosberg 202 b., 2. Hamilton 191, 3. Ricciardo 131, 4. Alonso 115, 5. Bottas 95, 6. Vettel 88, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) 69, 8. Button 60, 9. Massa 40, 10. Magnussen (Dán./McLaren) 37.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 393, 2. Red Bull 219, 3. Ferrari 142, 4. Williams 135, 5. Force India 98, 6. McLaren 97, 7. Toro Rosso 17, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2.

Někteří piloti se opět rozhodli pro výměnu pneumatik a pořadí se znovu promíchalo. Do boxů zajeli vedoucí Ricciardo, po něm také druhý Massa a z osmého místa Bottas. Do čela se tak poprvé dostal Fernando Alonso, za ním jezdil nečekaně rychlý Jean-Eric Vergne a dalším jezdcem byl Nico Rosberg. Ten však musel brzo do boxů.

Další konflikt Rosberga s Hamiltonem

Rosberg se propadl i kvůli potížím s brzdami, a když se dral zpět kupředu, marně se dožadoval, aby ho Hamilton pustil před sebe. Britský exmistr světa a čtyřnásobný vítěz maďarské Grand Prix neuposlechl ani příkaz z týmové vysílačky. Na jeho obranu nutno říct, že Rosberg se mu nikdy nedokázal přiblížit ani na něj nezaútočil. Hamilton tedy usoudil, že není dost rychlý. V cíli se musel za toto rozhodnuté pochválit, jen díky němu totiž uhájil třetí místo. Týmového kolegu v posledním kole držel za sebou jen s notnou dávkou štěstí.

Lewis Hamilton při zastávce u mechaniků

Těsně před cílem sváděli Ricciardo, Alonso a Hamilton boj na ostří nože o vítězství. Australanovi se povedl rozhodující manévr tři kola před koncem, když předjel Alonsa, a první místo už udržel. Španěl se pak musel bránit útočícímu Hamiltonovi, na kterého v samém závěru pro změnu dorážel Rosberg, jenž se na vedoucí trojici dotáhl. Přestože nebyl na stupních vítězů, předvedl v závěru na měkkých gumách úžasnou jízdu. Vedoucí trio stahoval rozdílem tří vteřin na kolo, a pokud by závod byl o jediné kolo delší prohnal by se nejen kolem Hamiltona, ale také přes Alonsa. Snad jen rychlý Ricciardo by mu dokázal odolat o něco déle.

V závěrečných kolech bojoval o páté místo s Felipem Massou na Williamsu Kimi Räikkönen, který po dlouhé době zažil závod, kdy stačil nejlepším. Potvrdil tak, že maďarský okruh stáji z Maranella seděl víc než jiné. Přes Brazilce se však navzdory tomu, že měl novější pneumatiky než on, dostat nedokázal. CHybu týmu v kvalifikaci, po které musel startovat až z 18, příčky, tak napravil jen částečně. Navíc mu příliš nepřály výjezdy safety car, ten první ho spíše zbrzdil.

Po měsíční přestávce pokračuje šampionát formule 1 Velkou cenou Belgie.

Autoři: ,