Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Necid: Už se těším na první trénink

Sport

  9:18
PRAHA - V Omsku nosí hokejová hvězda Jaromír Jágr na zádech číslo 68, posila fotbalistů CSKA Moskva Tomáš Necid (19) si zase v Rusku oblékne dres 89. Politický podtext v tom ale tentokrát nehledejte. „Čtyřiadvacítka ani desítka už nebyly k dispozici. Vybral jsem si proto svůj rok narození,“ vysvětlil nejlepší podzimní střelec před dnešním odletem z Česka.

Necid v sešívaném dresu. foto: ČTK


Na dalekou cestu si bývalá opora Slavie přibalila zbrusu nový pár kopaček na míru, k němuž mu sponzor vymyslel i přezdívku: Necidatooor. V následujících měsících se Necid bude na hřišti snažit, aby ji fanoušci CSKA vyslovovali co nejčastěji.

* Doléhá na vás před odletem nervozita?

Vůbec ne. Naopak se těším, až si budu moct s klukama poprvé zatrénovat. Čeká mě zvláštní situace, delší dobu teď neuvidím rodinu, ale myslím, že jsem na to připravený.

* Jak jste strávil vánoční svátky?

Vánoce probíhaly v klidu doma. Jen dvakrát jsem vyrazil na fyzické testy do Mnichova. Taky jsem si zaletěl na tři dny do Paříže, abych se uklidnil a přišel na jiné myšlenky.

* A jak moc jste se věnoval fyzické přípravě?

Měl jsem úplný klid, ale o víkendu jsem zase začal. Zaběhal jsem si a zašel do posilovny, abych nepřijel úplně bez základu.

* Můžete se také pochlubit pokroky při učení ruštiny?

Do odletu ještě stihnu poslední lekci. Ne že bych dokázal mluvit, ale už docela dobře rozumím. Až přijedu, tak s mluvením budu muset stejně začít. Nejpozději do měsíce bych chtěl ruštinu zvládnout.

* Obáváte se konkurence v jednom z ruských velkoklubů?

Velká konkurence byla přece i ve Slavii. Ze začátku jsem se s ní nepopral a šel jsem do Jablonce na hostování. Na podzim to bylo jiné, moje výkony šly nahoru. Věřím, že to bude podobné i v Rusku.

* Posbíral jste od známých rady o tom, co vás v Moskvě čeká?

Erich Brabec (pozn. red. - kapitán Slavie) mi doporučil vypustit všechno kolem, makat a soustředit se jen na fotbal. Pak se podle něj určitě prosadím. Až dorazím, budu se na všechno ptát Luboše Kaloudy (pozn. red. - Necidův spoluhráč). Slyšel jsem, že Moskva je krásné luxusní město, ale jeho poznávání půjde stranou.

* Co zvládnete nejdřív?

O víkendu si budu vybírat bydlení, v pondělí vyrážíme na soustředění do Izraele.

* Tam teď není bezpečno. Nemáte obavy vyrazit do válečné zóny?

To jsem si ani neuvědomil. Údajně je to 600 kilometrů od jakéhokoliv konfliktu.

* Opouštíte Slavii, ve které jste fotbalově vyrostl. Vnímáte nějakou nostalgii?

Jsem sice hráčem CSKA, ale Slavie mi zůstane v srdíčku a někdy se do ní rád vrátím. Prožil jsem s ní fantastické roky. Na památku jsem v klubu dostal šálu a kulich. Ten se mi nyní bude hodit.

* Kdybyste zůstal, mohl jste se stát králem střelců. Kdo jím podle vás nakonec bude?

Třeba Tijani Belaid by to mohl zvládnout. Má už osm gólů a dalšími by mohl pomoct Slavii k titulu.

* Kdy se zase ukážete v Praze?

Vidím to, že až za půl roku.


Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!