Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Nedostižný Bolt se v noci dobýval do pokojů českých atletů

Sport

  13:13
BERLÍN - Už se chystal hodinu po půlnoci ulehnout do postele, když českého oštěpaře Vítězslava Veselého v hotelovém pokoji na mistrovství světa v Berlíně vyrušilo klepání na dveře. Navzdory pokročilé hodině šel otevřít. "A tam stál Usain Bolt," prohlásil Veselý.

Usian Bolt foto: ČTK

Nejlepší sprinter světa, který uchvátil v neděli večer na Olympijském
stadionu rekordní stovkou za 9,58 sekundy, poctil svěřence světového rekordmana v hodu oštěpem Jana Železného nečekanou a nechtěnou návštěvou. V pátém patře velkého hotelu Berlin se totiž ztratil.

"Klepal na víc dveří, tak jsem se rozhodl otevřít," uvedl Veselý. "Divil

Boltův běh vidělo v ČT  768.000 lidí

Podle mluvčího ČT nedělní běh Usaina Bolta na 100 metrů, při kterém padl světový rekord, sledovalo na programu ČT2 768.000 diváků, což je
čtvrtina všech lidí, co se v tu dobu dívali na televizi.


se, že tam není jamajský tým," řekl dnes český oštěpař novinářům. "Možná, kdyby nerozsvítil, Bolt by nepoznal, že tam nejsou Jamajčané," poznamenala s úsměvem překážkářka Lucie Škrobáková.

Jamajčan měl plné ruce krabic od hamburgerů z fast foodu a dobýval se i do pokoje vedle Veselého. "Říkal jsem mu, že když vydrží, tak Zuzka Hejnová bude ráda, když ho uvidí," popisoval Veselý kuriózní noční situaci. Česká překážkářka však už spala a o setkání se sprinterským fenoménem přišla.

Bolt rozlámal řadu rekordů

Vědci analyzují a počítají stometrový sprint Usaina Bolta.
Boltův mezičas na 60 metrů (6,31 sekundy) je o osm setin rychlejší, než je halový světový rekord Američana Maurice Greenea. I když s posporou větru 0,9 m/s.
Bolt
Boltovi se navíc povedl start. Už na dvaceti metrech byl nejrychlejší ze všech v času 2,89 sekundy. Američan Tyson Gay ztrácel tři setiny, v cíli třetí Asafa Powell dvě setiny. Maximální rychlosti Bolt dosáhl mezi 60-80 metry (44,7 km/h), tento úsek proběhl za 1,61 sekundy.
Už na olympijských hrách v Pekingu Bolt běžel nejrychleji v historii - průměrnou rychlostí 37,15 kilometru za hodinu, maximálně dosáhl mezi 50. a 80. metrem rychlosti zhruba 43,9 km/h, pak vypustil závěr. Tentokrát běžel průměrnou rychlostí 37,6 km/h a maximální rychlost mezi 60-80 metry přibližně 44,7 km/h, což je 12,4 metru za sekundu.

Světový tisk opěvuje výkon "z jiné dimenze"

"Byl to ještě běh? Ten čas, který ke zdolání stovky potřeboval, což je v téhle souvislosti nepatřičný výraz, hovoří spíš o tom, že Bolt musel objevit nějakou novou formu pohybu." Tagesspiegel (Německo)

"Jednačtyřiceti kroky do jiné dimenze." Süddeutsche Zeitung (Německo)

"Pro Usaina Bolta to bylo 41 kroků, pro světový sprint to byl kvantový skok." Hamburger Abendblatt (Německo)

"Návštěva z Utopie, která trvala 9,58 sekundy. Bývaly časy, kdy se napjatě čekalo, kdo se stane nejrychlejším mužem světa. Od loňských superběhů bývalého dvoustovkaře Bolta v Pekingu zůstává už pouze jedna otázka - jak?" Frankfurter Rundschau (Německo)

"Vytvořil rekord rekordů. Dotkl se hranice lidských možností." El País (Španělsko)

"Je to rekord pro 22. století. Vyvinul rychlost až 45 km/h." Marca (Španělsko)

"Odstartoval jako letadlo a přeletěl Berlín." El Periódico (Španělsko)

"Nejrychlejší komik světa." Abendzeitung (Německo)

"Zázrak! Šílenost!" Bild (Německo)

"Na stadionu, kde Jesse Owens získal v roce 1936 čtyři zlaté olympijské medaile, Bolt nejen přepsal historii sprintu, ale úplně ji rozcupoval´." The Sun (Anglie)

"Superman Bolt běhá vlastní ligu." Daily Mail (Anglie)

"Než zaklekl do bloků, ukázal Usain Bolt k nebi, jako by chtěl ukázat, že je zase jednou čas si zalétat. A showman z Jamajky drží slovo." De Telegraaf (Nizozemsko)

"Fanoušci stáli v úžasu, s vyvalenýma očima, a říkali si: Byli jsme při tom." New York Times (USA)

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...