Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejkrásnější box historie. Já se za svoji ženskost nestydím, pokrytče, vzkazuje bývalá učitelka soupeřce od baru

Ebanie Bridgesová a Shannon Courtenayová. foto: Matchroom Boxing

PRAHA - Už zítra večer se budou moct boxerští fanoušci kochat. A to doslova a do písmene. V souboji o volný titul mistryně světa WBA v bantamové váze se do sebe zaklesnou dvě sličné blondýnky, Britka Shannon Courtenayová a Australanka Ebanie Bridgesová.
  5:00

Ten zápas média a sociální sítě zajímá více než hlavní tahák sobotního londýnského večera boxerské stáje Matchroom Boxing. A to do něj nastoupí talentovaný mladík Conor Benn, syn legendárního Nigela Benna, proti velezkušenému Kolumbijci Samuelu Vargasovi.

Sedmadvacetiletá britská boxerka Shannon Courtenayová.
Ebanie Bridgesová při posledním vážení.

Jenže těsně před nimi se do sebe pustí Shannon Courtenayová a Ebanie Brigdesová. Ta jména ani příznivcům rohovnického sportu neřeknou tolik jako Katie Taylorová, Claressa Shieldsová nebo Savannah Marshallová, která bude na této akci hájit svůj pás mistryně světa ve střední váze.

Aby bylo jasno, zmíněný trojlístek patří mezi nejlepší boxerky historie, jen výčty úspěchu v amatérském ringu by vydal na jeden celý článek.

Jenže nemají pověstný Faktor X. Všechno jsou to výjimečné boxerky, ale...

 „Ale já chci, aby si mě také lidé pamatovali jako mistryni světa, abych byla inspirací. Třeba i pro svoji čtrnáctiletou sestru,“ nechala se slyšet na tiskové konferenci Courtenayová.

Britská polovina zápasu o volný pás šampionky WBA v bantamové váze.

Polovina zápasu, pro který mnozí používají přídomek „nejkrásnější bitva historie“.

Drobná, dravá blondýnka boxem shodila polovinu své dřívější metrákové váhy. Inspirace?

Před devíti lety na olympiádě v Londýně právě irská válečnice Taylorová. Tehdy devatenáctiletá Courtenayová její tažení ke zlatu sledovala v práci coby barmanka.

Následně zašla do tělocvičny ve Watfordu, kde se spřátelila s dvoumetrovým „sousedem“ Anthonym Joshuou a začala tak její pouť za slávou mezi šestnácti provazy.

„Tohle je více než jen boj, je to šance změnit život,“ uvědomuje si nyní, před prvním titulovým zápasem kariéry boxerka přezdívaná „Vrah s dětskou tváří“.

A že na ní něco bude, potvrzuje během celého týdne v londýnské bublině.

Když v úterý procházela recepcí hotelu, kde si družně povídali o sedm let starší Australanka Bridgesová a Marshallová, opravdu se tvářila jako vrah. Zatímco její soupeřka se usmívala od ucha k uchu.

Podobně jako během tiskové konference.

„Předvádí své tělo ve spodním prádle a přitahuje pozornost na něco jiného než box. Měla by se soustředit spíše na to, abych ji neknockoutovala prvním úderem,“ vztekala se například před pár dny Courtenayová.

Reakce soupeřky? Vyvěsila na sociální sítě několik snímků, na kterých Britka rozhodně nepózuje jako bojovnice, ale jako krásná, mladá žena, která se chce líbit. „Zajímavé... jestli to nebude jen o tom, že já se na rozdíl od ní nechovám jako pokrytec,“ přidala do tohoto statusu.

A následně v jednom z rozhovorů přidala: „Přijmi svoji ženskost. Proč bychom ji měli utlačovat jen pro to, že to není respektováno?!“

Bridgesová se totiž rozhodně za své tělo a názory nestydí. Pyšní se umělým poprsím, protože než propadla boxu, tak zkoušela kulturistiku.

Ještě před koronavirovou krizí se věnovala i svému civilnímu zaměstnání: učitelka na základní škole. „Předsudky? Vůbec! Naopak, jak děti, tak jejich rodiče, tak i škola mě vždy podporovali. Byli na mě hrdí,“ vypráví dáma, která v civilu nosí brýle, se širokým úsměvem na tváři.

„Vím, kde je její slabina, už prohrála. Pod tlakem panikaří. Já ji pod tlak dostanu,“ přidává. Pod tlak soupeřku zkusí dostat už dnes na vážení. Jak? Dalším svůdným spodním prádlem, jehož barvu nechala v uplynulých týdnech vybírat své fanoušky...