Čtvrtek 6. června 2024, svátek má Norbert
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší byznys je formule

Sport

  14:00
PRAHA - Nejvýnosnějším sportovním podnikem na světě je Grand Prix formule 1. Osmnáct Velkých cen v loňském roce podle společnosti Deloitte vydělalo v průměru 217 milionů dolarů, což je dohromady 3,9 miliardy dolarů. Vyšší příjmy než formule 1 vykazuje pouze zámořská liga amerického fotbalu NFL a tamní baseballová soutěž, v nichž se však odehraje výrazně větší počet zápasů.

Formule vydělává nově i na závodech v Asii. foto: ČTK

V NFL činí výdělek z jednoho utkání 24 milionů dolarů, v roce 2006 vykázala soutěž celkový příjem 6,5 miliardy. Zápas MLB vynese "jen" dva miliony, ale sezona čítá 162 duelů v základní části. Předloni baseballová liga vydělala 5,1 miliardy.


Z fotbalových soutěží je na tom nejlépe anglická liga, v níž jeden zápas vydělá osm milionů dolarů. V minulé sezoně činily příjmy klubů Premier League tři miliardy. Formule 1 vydělává na tom, že se jí podařilo prorazit v nových oblastech, především v Asii, která letos hostí už pět závodů. V Singapuru se v září pojede i historicky první noční závod. "Celosvětové příjmy přesahující 3,9 miliardy dolarů a celkový počet 350 milionů návštěvníků za sezonu 2007 představují impozantní údaje. Vzhledem k asijské expanzi a za předpokladu, že se objeví noví 'místní hrdinové', zejména v Indii a Číně), a také díky zahájení nočních závodů se dá čekat, že tyto hodnoty ještě porostou," uvedl ředitel oddělení sportovních financí společnosti Deloitte Alan Switzer v tiskové zprávě.

Autor: