Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dřina i radost, fandové na štaflích. Podívejte se na nejlepší sportovní fotografie

Cyklokros se umí dostat pod kůži. V tomto případě dokonce i pod oční víčka. foto: Petr Slavík

Tréninkové úsilí nezlomných hrdinů v covidové izolaci, galeje na rozbahněných tratích i romantika v zasněžené krajině. Smutek, radost, podpora věrných fanoušků. Přehlídka nejlepších sportovních fotografií roku nabízí mnoho pohledů na život měřený počtem branek, bodů a sekund.
  18:24

V prostorách Czech Photo Centre v Praze v Nových Butovicích byla ve středu slavnostně zahájena soutěžní přehlídka Sportovní fotografie 2022. Celkovým vítězem 30. ročníku soutěže a držitelem Ceny Jaroslava Skály se stal volný fotograf Petr Slavík s kolekcí Světový pohár v biatlonu 2021-22.

Součástí přehlídky, kterou organizuje Klub sportovních novinářů, je také výstava vítězných fotografií z první dekády soutěže a kolekce sportovních fotografií Jiřího Pekárka.

Soutěžní přehlídka navazuje na výstavu 100 nejlepších sportovních fotografií roku, kterou pořádal Klub fotoreportérů při Svazu československých novinářů v letech 1971–1988, a na následné soutěžní i nesoutěžní přehlídky pořádané Klubem sportovních novinářů. Poslední výstavy se uskutečnily v letech 2017, 2018 a 2019. Pak sportovní činnost i fotografování omezila nařízení spojená s pandemií covid-19.

Letos se Klub sportovních novinářů k soutěži vrátil a na výstavě v Czech Photo Centre pod názvem Sportovní fotografie 2022 představuje nejlepší fotografie svých členů za tři „covidové“ roky. Výstava bude k vidění v galerii CPC u stanice metra Nové Butovice od 26. ledna do 5. března 2023.

Na slavnostní vernisáži byly vyhlášeny i výsledky jednotlivých soutěžních kategorií. Dvě první místa získala Barbora Reichová z Českého olympijského týmu (kategorie Individuální sporty a Portrét), dalšími vítězi jsou Lukáš Kaboň z Deníku (Kolektivní sporty), Lukáš Chum z i-Motorsportu (Motorismus), Petr Slavík (Série) a Roman Vondrouš z ČTK (Sport a covid-19). Čestné uznání poroty obdržel volný fotograf Michal Červený.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...