Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Nejlepším fotbalistou roku je Ital Cannavaro

Sport

  21:54
Curych - Cenu pro nejlepšího fotbalistu roku 2006 získal obránce zlatého italského týmu a Realu Madrid Ital Fabio Cannavaro. Nechal za sebou Francouze Zinédina Zidana a Brazilce Ronaldinha, který zvítězil ve dvou předešlých letech.

Cannavaro se stal nejlepším fotbalistou roku. foto: AFP

Třiatřicetiletý Cannavaro se tak po Zlatém míči od novinářů a ceny časopisu World Soccer od fanoušků dočkal nejvyššího ocenění i od hráčů a trenérů. Stal se vůbec prvním obráncem, který v patnáctileté historii ankety zvítězil. Všechny tyto pocty mu patří především za výkony na MS, kde jako kapitán dovedl "squadru azzurru" až k titulu a stal se jednou z největších postav šampionátu."Je to skvělý vrchol skvělého roku," komentoval své další vítězství.  Brankář Petr Čech obsadil v anketě 24.
místo.

Za nejlepšího hráče světa ho považuje i český trenér Karel Brückner, který mu na svém hlasovacím lístku dal přednost před Zidanem a Němcem Klosem. Tomáš Rosický volil svého kolegu z Arsenalu Francouze Henryho a také na další místa zařadil ofenzivní hráče Ronaldinha a Zidana. Rosický byl také spolu s brankářem Petrem Čechem mezi nominovanými, z nichž účastníci ankety mohli vybírat. Zatím není jasné, zda Češi dostali nějaké hlasy. Fotbalovou královnou se stala Brazilka Marta, která byla předloni v anketě třetí a loni druhá. Na dalších místech skončily Američanka Kristine Lillyová a německá hráčka Renate Lingorová.

Brazilci byli  už popáté za sebou oceněni jako první tým žebříčku FIFA a ani nový systém bodování je o tento primát nepřipravil. Itálii patří cena za nejvýraznější zlepšení. Postup na druhé místo znamenal skok o deset příček nahoru.

Nejlepším českým výsledkem je čtvrté místo Pavla Nedvěda v letech 2003 a 2004.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....