Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Nejlepším fotbalistou světa je Kaká

Sport

  8:59
CURYCH - Brazilec Kaká z AC Milán byl v Curychu vyhlášen nejlepším světovým fotbalistou v anketě FIFA, v níž hlasovali reprezentační trenéři a kapitáni národních týmů ze 165 zemí světa. Na dalších místech skončili Argentinec Lionel Messi z Barcelony a Portugalec Cristiano Ronaldo z Manchesteru United. Brankář Petr Čech obsadil sedmnácté místo.

Radost brazilského ofenzivního záložníka Kaká z gólu do sítě Chorvatska. foto: AFP

Pětadvacetiletý brazilský ofenzivní záložník Kaká zkompletoval svou sbírku individuálních trofejí. Letos vyhrál i u novinářů, kteří mu přidělili Zlatý míč magazínu France Football, i u fanoušků v hlasování časopisu World Soccer. Na trůnu vystřídal Itala Fabia Cannavara.

Kaká ovládl hlasování s naprostou převahou. Od trenérů a kapitánů získal 1047 bodů, víc než druhý Messi (504) a třetí Cristiano Ronaldo (426) dohromady. I trofej pro nejlepší fotbalistku putuje do Brazílie, nejvíc hlasů nasbírala stejně jako loni Marta.

Kaká, jenž pomohl Milánu k triumfu v Lize mistrů a byl nejlepším střelcem soutěže, si získal sympatie i u obou českých hlasujících. Na první místo ho zařadili kapitán Tomáš Rosický i reprezentační trenér Karel Brückner, u něhož se za Brazilcem seřadili útočník Chelsea Didier Drogba z Pobřeží slonoviny a Ital Andrea Pirlo z AC Milán. 

Mezi 29 hvězdami, z nichž mohli hlasující vybírat, byl i gólman Čech. Brückner a Rosický mu podle regulí ankety svůj hlas dát nemohli. Brankář Chelsea obdržel 18 bodů stejně jako nizozemský kanonýr Ruud van Nistelrooij z Realu Madrid.

Čech tak prohrál souboj s kolegou Gianluigim Buffonem, jediným dalším brankářem v nominaci. Italský mistr světa z Juventusu Turín skončil desátý s 31 body. Nejlepším českým výsledkem v anketě zůstávají dvě čtvrtá místa Pavla Nedvěda z let 2003 a 2004.

Kaká vyhrál anketu FIFA jako pátý Brazilec v historii. "Byl to báječný rok. Nejlepší bylo samozřejmě vítězství v Lize mistrů," řekl. Na dnešní vyhlášení do curyšské opery dorazil z Japonska, kde v neděli pomohl Milánu vyhrát klubové mistrovství světa. "Je to pro mě výjimečný večer. Když jsem byla malý, snil jsem o tom, že budu hrát za Sao Paulu a zahraju si jeden zápas v národním týmu. To se stalo, ale Bible říká, že Bůh nám dává víc, než žádáme a to se děje v mém životě," prohlásil Kaká.

Autor: