Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nejlepšími basketbalisty v ČR jsou Satoranský a Vítečková

Sport

  22:30
PRAHA - Nejlepším českým basketbalistou za sezonu 2012/13 byl zvolen Tomáš Satoranský. Jednadvacetiletý rozehrávač draftovaný do NBA byl v minulé sezoně klíčovou postavou španělské Sevilly. Mezi ženami obhájila loňské vítězství Eva Vítečková z USK Praha. Výsledky ankety České basketbalové federace byly vyhlášeny ve středu v Praze. Svými hlasy o nich rozhodli trenéři, hráči, vedení ČBF a novináři.

Kvalifikační utkání basketbalistů o postup na mistrovství Evropy: ČR - Turecko. Tomáš Satoranský (vlevo) a Sinan Güler z Turecka foto: ČTK

Satoranský triumfoval poprvé v kariéře, když z trůnu české jedničky sesadil Jana Veselého. Jediný Čech aktuálně hrající v NBA se po nepříliš vydařené sezoně propadl mimo stupně vítězů. Za Satoranským, který loni skončil na druhém místě, se umístili pivot Nymburku Petr Benda a Pavel Pumprla, kterému nad očekávání dobře vyšla premiérové sezona ve španělské lize v dresu Obradoira, s nímž poprvé v historii klubu postoupil do play off.

Pro Satoranského je ocenění potvrzením, že má za sebou nejlepší sezonu v kariéře. V Seville byl klíčovým hráčem s průměry 30 minut, 12,5 bodů a 4,2 asistencí na zápas. V asistencích, které jsou pro rozehrávače nejdůležitějším statistickým ukazatelem, byl dokonce druhý nejlepší v celé soutěži.

"Byla to určitě moje nejlepší sezona v kariéře. Klubu sice tolik nevyšla, ale mě osobně hodně," řekl Satoranský, který po výkonech v sezoně doufal, že se dostane do kádru Washingtonu, jenž ho loni draftoval do NBA. "Nakonec se rozhodli nechat mě ještě v Evropě, což mě mrzelo. Ale od svého amerického agenta vím, že s mými výkony v sezoně byli hodně spokojeni," dodal.

Vítečková vyhrála mezi ženami celkem počtvrté za sebou, když ovládla dva závěrečné ročníky ankety předtím, než byla v roce 2007 přerušena a loni znovu obnovena. Triumf si zajistila mimo jiné výkony na loňských olympijských hrách v Londýně, které jí následně vynesly i druhé místo v anketě o nejlepší basketbalistku Evropy. Rovněž znovu patřila mezi klíčové hráčky USK v české nejvyšší soutěži i Evropské lize.

Na druhém místě skončila stejně jako loni Jana Veselá, která minulou sezonu strávila v turecké Antakyi. Třetí místo připadlo Haně Horákové z IMOSu Brno, která v létě ukončila kariéru.

Nejlepší mladou hráčkou byla zvolena Beáta Adamcová z Valosunu Brno, která v sezoně hrála v průměru 20 minut na zápas a střílela 5 bodů. Mezi mladými hráči kraloval rozehrávač španělského Alicante Radovan Kouřil, jenž loni dovedl reprezentační sedmnáctku k osmému místu na MS.

Do síně slávy byli uvedeni vicemistři Evropy z roku 1967 Jiří Zídek starší, Vladimír Pištělák, Jiří Zedníček, který byl tehdy vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, a Jan Bobrovský. Ten stojí také jako trenér za úspěchy ženského basketbalu v Brně včetně triumfu v Evropské lize 2006. S ženskou reprezentací pak mimo jiné vyhrál mistrovství Evropy 2005.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...