Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nejsme charita

Sport

  9:30
PRAHA - Ve funkci prezidenta lyžařského svazu je Lukáš Sobotka (32) pár měsíců, ale kvůli tahanicím kolem reprezentačních smluv je stále v jednom ohni. Dvoumilionové odškodné, které svaz vyplatil Jakubu Jandovi, bylo prý výjimkou. Nic podobného se opakovat nebude. „Chceme se poučit od atletů,“ říká Sobotka.

Prezident lyžařského svazu Lukáš Sobotka foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

LN V létě vzrušil příznivce lyžování především případ Jakuba Jandy. Kde jste vlastně pro něj vzal ony dva miliony?
Finance vezmeme z peněz, které dostaneme od generálního partnera.

Vy jste mu ony peníze ještě nevyplatili?
Zaplatili jsme první splátku, druhou pošleme v lednu a další na konci sezony.

Když jsme nakousli případ Janda... Vedení skokanského úseku se ohánělo vysvětlením, že Jandovi žádné peníze nedá, protože by chyběly na mládež. Souhlasíte s touto vizí?
Podívejte, Janda by si samozřejmě odměnu za své výjimečné výkony zasloužil. Jenže jeho úspěchy podtrhlo také angažování trenéra Bajce. A po Bajcovi reprezentaci převezme pro změnu Schallert... Takže - úsek se postaral do značné míry o to, aby Jakub tak dobře skákal, aby měl vytvořené prvotřídní podmínky.

No dobře, proč jste mu ale v tom případě ony dva miliony přiklepli?
Janda vyhrál turné 4 můstků i Světový pohár. Kdo další tohle může dokázat? Ale také - Jakub neměl k dispozici žádné volné plochy na kombinéze, lyžích, helmě, na nichž by se mohl zahojit.

Jandovy svázané ruce by se ale možná daly vysvětlit poněkud nepružnými smlouvami vedení skokanského úseku. Snad by se až dalo říct, že funkcionáře Jandovy úspěchy poněkud zaskočily...
Podle mého názory byly smlouvy pružné. Určité částky v nich byly závislé na výsledcích reprezentace. Pokud tedy Jakub svými výkony překvapil, tak jen mile.

Budiž, jenže Janda ani tak nepožadoval ekonomickou výpomoc od svazu či úseku jako spíše možnost mít k dispozici plochy lyží...
Ano, tohle chápu. Opakuji, Jakub neměl pro sebe vůbec žádné centimetry k dispozici, proto také dostal ekonomickou kompenzaci.

Janda od vás tedy dostal přes dva miliony korun a další elitní lyžaři se o ně začali také hlásit. Nelitujete dnes svého činu?
Dalo se čekat, že se někdo ozve. Jenže je třeba znovu vysvětlit, že Janda dostal peníze jako kompenzaci, zatímco třeba Sudová je docela jiný případ.

A jsme u další kauzy. Nikola Sudová, druhá ze světového šampionátu v boulích, neodjela na přípravu do Švýcarska, protože nedostala od svazu dlužné peníze...
Tak moment. Sudová má oproti Jandovi všechna reklamní místa pro sebe. Kdyby neměla ani centimetr, budeme její problém řešit podobně jako s Jandou.

Případ Sudové zřejmě skončí u soudu. Myslíte, že poněkud absurdní proces svaz ustojí?
Takhle - každý si je strůjcem svého štěstí. Manažer Sudové Rejman s námi žádnou smlouvu nemá a u jejího trenéra Herota by v případě jeho finanční podpory šlo dokonce o bezdůvodné obohacení. Jde o chaos, nekoncepčnost smlouvy. Vy byste podepsali smlouvu, v níž je, že dohodnuté peníze, když je nebudu mít, vám prostě nedám...?

No, tak to zřejmě ne... Otočme ale list. Jaké dědictví jste převzal po svém předchůdci Vaňkovi?
Jako dědic bych svazovou pokladnu asi skutečně nepřevzal... (směje se) Lyžařský svaz tehdy neměl žádného generálního partnera, různě se tam přelévaly peníze, leccos se lepilo, sportovcům se dávalo takzvané držhubné. Aleš Vaněk sem tam něco uměle pustil, ale spíše měl bouchnout do stolu a říct takhle ne.

Vaněk proslul slibováním, že peníze sežene, ale nikdy se mu jeho touhy nepodařilo naplnit. Vám se už snad onoho generálního partnera, o němž jste mluvil, podařilo sehnat?
Jsme před podpisem smlouvy. Generální partner by měl v průběhu roku přinést do svazové pokladny okolo 55 milionů korun.

České lyžování prožívá neuvěřitelně úspěšné časy. Jak je možné, že hojnost úspěchů nepřináší do svazové pokladny záplavu sponzorských peněz?
Když před dvěma roky z funkce prezidenta svazu odešel Kumpošt, Jindra a další lidé, všechno se takzvaně rozplizlo. Manažerské skupiny jednotlivých sportovců si peníze rozebraly a my se ten balík zase snažíme dát dohromady, abychom ho mohli nabídnout.

Jak vyřešíte do budoucna věčné tahanice kolem reprezentačních smluv?
Ale vždyť vlastně žádné reprezentační smlouvy nepotřebujeme! Stačí jen, když reprezentant podepíše, že bude respektovat třeba antidopingovou chartu a pár dalších podobných věcí. A když ne, tak ho jednoduše nebudeme přihlašovat na závody. Tak to funguje všude kolem nás.

Popasovat se ale budete muset s věčnými tahanicemi o reklamní plochy...
Já bych měl představu asi takovou, že by lyžařský svaz měl k dispozici řekněme 50 centimetrů plochy napříč kombinézou. O zbytek ať se závodníci postarají sami. Bude záležet na vývoji uvnitř svazu. Naší funkcí je nejen postarat se o špičky, ale máme také mládež, kterou musíme zabezpečit. Abychom vychovávali nové Záhrobské a Neumannové. Souhlasím s tím, že by bylo fajn, kdyby se podařilo, aby těmto top lyžařům svaz zařídil ještě vyšší standard. Ať ale nikdo nepočítá s tím, že svaz bude fungovat jako charita.

Autor: