Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trenér Jícha a brankář Mrkva slaví s Kielem německý házenkářský titul

Házenkáři Kielu se radují z mistrovského titulu. foto: ČTK

Filip Jícha slaví s Kielem návrat na německý házenkářský trůn a ze zisku titulu se s českým trenérem poprvé raduje také reprezentační brankář Tomáš Mrkva. THW si v pořadí 23. mistrovský primát zajistil v posledním kole bundesligy vítězstvím 34:27 v hale Göppingenu, díky němuž uhájil dvoubodový náskok před obhájci prvenství z Magdeburku.
  21:55

Kiel vyhrál soutěž potřetí za poslední čtyři roky a jednačtyřicetiletý Jícha u toho byl pokaždé jako hlavní trenér. Mrkva se dočkal hned ve své první sezoně po příchodu do severoněmeckého klubu, zasáhl do všech zápasů v ročníku a v tom závěrečném pomohl k vítězství 14 zákroky.

Na začátku ročníku společně získali také německý Superpohár. Klub ale neuspěl při obhajobě trofeje v domácím poháru, v němž ho už ve čtvrtfinále vyřadil po prodloužení Magdeburk, a ve stejné fázi ztroskotal také v Lize mistrů po dvou porážkách od Paris St. Germain.

Trenér Kielu Filip Jícha (vpravo) s brankářem Tomášem Mrkvou.

V dlouho velmi vyrovnané bundeslize měl Jíchův tým nejlepší finiš. Sezonu zakončil dvanáctým vítězstvím z posledních třinácti zápasů a vylepšil vlastní rekord v počtu mistrovských titulů. Jícha se podílel celkem na deseti z nich, jako hráč zdvihl trofej nad hlavu sedmkrát v letech 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014 a 2015.

„Jsem na kluky neuvěřitelně pyšný, s jakou energií se vyrovnali se všemi nezdary v této sezoně,“ řekl Jícha, který v šatně podstoupil na oslavu tradiční pivní sprchu. „Jsme přešťastní. Tenhle titul je zasloužený, protože jsme odehráli velmi kvalitní sezonu. Ten titul pro klub hodně znamená, teď si to užijeme,“ řekl Jícha.

Autoři: ,