Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Neporazitelný Pljuščenko: Pohání mě touha vyhrávat

Sport

  0:26
PRAHA - Přímo z estonského Tallinnu, kde minulý týden vyhrál pošesté titul mistra Evropy, se ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko (27) vydal do Prahy. Na tiskové konferenci novinářům představil svou dubnovou show Ice Olympic Tour, ale rozpovídal se také o svém návratu a olympijských ambicích.

Jevgenij Pljuščenko. foto: ČTK

Před čtyřmi lety, po olympiádě v Turíně, jste skončil se závoděním. Překvapilo vás, v jaké formě jste se loni na podzim vrátil?
Nikdo nevěděl, jak můj návrat dopadne. Celé léto jsem na sobě pracoval klidně osm hodin denně. Nikdo však nepočítal s tím, že se vrátím tak silný. Ani moji soupeři.

Pljuščenko po návratu jen vítězí

- Kvůli olympijským hrám ve Vancouveru ohlásil loni v březnu návrat po tříleté pauze. Celé léto trénoval a jeho první start přišel až 24. října na Ruském poháru v Moskvě. Hned ho drtivě vyhrál.

- V prosinci 2009 exceloval na národním šampionátu, vylepšil dva světové rekordy a získal osmý titul mistra Ruska.

- Minulý týden ve středu a ve čtvrtek si vyjel pro šestý evropský titul v kariéře. Skvělou formu potvrdil jasným vítězstvím ve volných jízdách i krátkém programu.

Vrátil jste se jen kvůli hrám ve Vancouveru, nebo vás motivovalo i něco jiného?
Pohání mě vpřed hlavně touha vyhrávat. Už dříve jsem dokázal, že jsem na ledě nejlepší. Běžně jsem porážel i krasobruslaře, které jsem dřív považoval za své vzory. Teď mě motivuje boj proti další generaci. I tu chci porazit.

Na zimní olympiádu pojedete v roli jasného favorita. Kladete si ty nejvyšší ambice?
Jsem především rád, že jsem se dokázal vrátit. Je přece paráda, že pojedu už na třetí olympiádu. V Kanadě přijmu jakýkoliv výsledek. Skončím-li třetí, tak zkompletuji svou medailovou sbírku. Když zvítězím, bude to důkazem toho, že jsem na sobě správně pracoval.

Kdo bude v Kanadě vaším největším soupeřem?
Chci především bojovat sám se sebou. Dokázat si, že ta tvrdá příprava nebyla jen ztrátou drahocenného času.

Ale přece jen se určitě najde nějaký protivník, ze kterého máte strach...
Reálně počítám, že se mnou může bojovat dalších deset krasobruslařů. Jenže já se jich nebojím. Boxeři Kličko nebo Valujev také nemají strach ve chvíli, kdy mají vstoupit do ringu. To přece nejde. Jsem odhodlaný ukázat, že jsem lepší než moji konkurenti.

Koncem minulého roku jste měl zdravotní problémy. Už vás nic netrápí?
Jsem v pořádku. Dostal jsem několik injekcí do kolena a achilovky. Zabralo to a já nemusel na operaci. Po olympiádě se pak podle zdravotního stavu rozhodnu, jestli pojedu i na mistrovství světa.

Takže vydržíte na ledě až do roku 2014, kdy bude olympiáda v ruském Soči?
Všichni mě přesvědčují, abych právě kvůli tomu vydržel. Nebráním se tomu. Záleží na tom, jak se budu cítit. Stále mám motivaci. Miluju krasobruslení a lidi kolem něj.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!