Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nesmím mít krev v očích, říká při návratu k Davis Cupu Hájek

Davis Cup

  19:43
ASTANA - Po skoro dvouleté pauze se tenista Jan Hájek vrátil do daviscupového týmu a v Astaně se pokusí obhájce titulu nasměrovat k postupu do semifinále. Na Kazachy přitom nemá dobré vzpomínky, protože předloni s nimi v Ostravě obě dvouhry prohrál a český tým následně spadl do baráže.

Český tenista Jan Hájek foto: ČTK

"Lhal bych, kdybych řekl, že jsem na Ostravu zapomněl," řekl Hájek k porážkám s Andrejem Golubjovem a v rozhodujícím duelu s Michailem Kukuškinem, proti kterému bude v pátek začínat čtvrtfinálové utkání. "Ty zápasy v Ostravě byly těsné, v obou jsem měl šance, ale prostě to nevyšlo. Tenkrát byli Kazaši o trošku lepší a doufám, že teď budeme lepší my," řekl Hájek, který naposledy hrál soutěž o 'salátovou mísu' v roce 2011 v Rumunsku. "Jsem zpět, vždycky jsem rád reprezentoval a udělám vše, abych byl platný," prohlásil.

K TÉMATU

Motivaci má proti Kazachstánu po nevydařeném ostravském duelu velkou. "Tu mám sám dost velkou, chci vyhrát jakýkoli zápas," řekl tenista z Olomouce. "Člověk ale nesmí být přemotivovaný, aby nehrál hru, na kterou není zvyklý. Nesmí mít krev v očích a přistoupit k tomu zodpovědně." Uplynulé dvě sezony zvládl Hájek bez větších zdravotních komplikací a opět se vrátil do elitní stovky. Ve srovnání s rokem 2011 je nejen o dva roky starší, ale doufá, že i ostřílenější.

. V minulosti měl Hájek mnoho různých zdravotních problémů

"Člověk dozrává, hraje víc lepších zápasů, což hráče utužuje a ve svých skoro třiceti doufám, že už jsem dost zkušený, abych to zvládl," uvedl. V minulosti měl Hájek mnoho různých zdravotních problémů. Přechodil mononukleózu, měl potíže se zády, ramenem i s koleny a léčil zánět srdečního svalu. "To už je minulost a nemá cenu se k tomu vracet. Bolístky jsou pořád nějaký, když člověku není dvacet, ale zaklepu to, nic velkýho teď nemám," řekl.

Devětadvacetiletý Hájek hrál letos čtvrtfinále v Montpellier a povzbudilo ho také, že na turnaji série Masters v Miami prošel kvalifikací. "Určitě jsem v rytmu, je to posílení sebevědomí. Pár zápasů se mohlo povést líp, ale tady to je jedno. Jsme na Davis Cupu, hrajeme za Česko a doufám, že tři body získáme," řekl. V Davisově poháru debutoval před čtyřmi lety a ve stejném roce ve finále v Barceloně prohrál za rozhodnutého stavu s Rafaelem Nadalem.

Bilanci v soutěži má vyrovnanou 4:4. Nejvíce se mu povedlo čtvrtfinále v Chile, kde v roce 2010 v roli jedničky týmu vyhrál dvouhru i čtyřhru a pomohl k postupu. Na žebříčku ATP je Hájek aktuálně na 94. místě. "Doufám, že se ve stovce udržím, chci samozřejmě výš, ale konkurence je obrovská. Všichni jdou nahoru a není to jednoduché," řekl. Jeho maximum je už skoro sedm let staré, v listopadu 2006 se dostal na 71. místo. "To bych chtěl, to je jeden z mých cílů," prohlásil.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...