Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Neumannová: Do bílé stopy se nevrátím

Sport

PRAHA - Žádný jiný český sportovec v posledních letech nezažil takový kolotoč. Ze "Zlaté Katky", kterou miloval celý národ, se stala hvězdná lyžařka štvanou zvěří, především díky médíim. Ne vždy oprávněně. Sportreport.cz ji měl možnost vyzpovídat u příležitosti představení pražského závodu na Výstavišti v rámci Tour de Ski. Povídání to bylo rozhodně zajímavé.

Kateřina Neumannová během libereckého šampionátu. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Katko, proč jste se po skončení sportovní kariéry rozhodla pro dráhu manažerky?
Mě tato oblast zajímala již v době, když jsem závodila. Například tým Kateřiny Neumannové vznikl právě v této době, takže já jsem se chtěla této oblasti věnovat také po skončení své sportovní kariéry. Je faktem, že můj nástup do funkce prezidentky organizačního výboru MS byl hodně rychlý, ale v té době nebyl příliš čas to nějak řešit. Já jsem tuto práci vždy dělat chtěla, takže jsem příliš neváhala.

Jaké jsou vaše současné pocity a myšlenky?
Já jsme teď natolik vtažená do přípravy na MS, všech okolností okolo, že na to, abych to vše okolo nějak historicky zvažovala, čas skutečně nemám. Jsem ráda, že si večer sednu do auta a mám čas si utřídit myšlenky, přemýšlet co bude zítra atd., jelikož na to během dne čas nemám. Takže nějaké další myšlenky opravdu nepřicházejí příliš v úvahu. Každopádně je to pro mne obrovská škola. Je to škola mezilidských vztahů, vztahů s politiky, ať těmi regionálními či celorepublikovými. Dostávám se do situací, do kterých jsem se dříve dostat nemohla, které se nedají nikde naučit, nastudovat. Když se budu ale bavit o samotné práci prezidentky, tak ta mě strašně baví, je to věc, kterou jsem vždy dělat chtěla. Sportovní stránka věci pro mne nepřinesla žádné výrazné změny, ta společenská samozřejmě ano.

Po tom všem, co se kolem vás děje – šla byste do toho znovu?
Já bych do toho určitě znovu šla, ale určitě bych se snažila některé věci lépe připravit, předtím, než bych na tuto nabídku kývla. Ale to jsou vše jen "kdyby", tenkrát nad tím prostě nebyl moc čas přemýšlet.

Vy jste již řekla, co vám tato pozice dala. Tak povězte, co vám naopak vzala?
- Co mi vzala? (chvíli přemýšlí) Vzala mi některé iluze (trošku se pousměje), vzala mi strašně moc času, který jsem chtěla věnovat své dceři. Vzala mi spoustu klidu. Myslím tím to, že i když se člověk na pár dní z toho procesu urve, tak v hlavě tu práci stejně má, nejde z toho vypadnout úplně. Ale jak jste sám řekl, vše má své pro a proti a mne ta práce dává naopak skutečně spoustu zkušeností, které pro mne budou použitelné i po skončení této práce. Určitě toho nelituji.

Anketa

Proběhne únorové MS v klasickém lyžování v Liberci bez problémů?

Ano, ostuda z letošního roku se opakovat nebude. 29
Problémy se nějaké vyskytnout, ale ne nijak podstatné. 18
Ne, ukáže se, že tým kolem Neumannové na to prostě neměl. 34


Už jste to nakousla – máte nějakou představu o tom, co budete dělat po skončení MS v Liberci (končí na začátku března 2009, pozn. redakce)?
Tak představu mám. Možností je několik. Příklad je hned po ruce. Dneska (ve čtvrtek, poz. redakce) tady představujeme druhý ročník pražského závodu na lyžích v rámci Tour de Ski, nad kterým mám patronát. Mám zájem, aby tady byl každoročně, takže bych se do tohoto projektu ráda v budoucnu více angažovala. To je jedna z možností. Samozřejmě dál běží projekt "Hledá se nová Kateřina Neumannová". Zajímá mě například práce v Českém olympijském výboru. Ne ty nejvyšší pozice, to samozřejmě ne, ale pracovat v této skupině lidí, kteří jsou spjati se sportem by mne lákalo. A stále tu existuje možnost, že bych se na pár měsíců v příštím roce vydala někam do zahraničí.

Stoupnete si ještě někdy na lyže?
Já doufám, že jo. Loni jsem toho zas tolik nenalyžovala, ale spíše kvůli špatné zimě. Ale není to jako dřív, kdy to bylo několik hodin denně, spíše, když se to povede, tak se projedu o víkendu.

Ještě k práci – co vy a administrativní práce?
(pousměje se) Tak to je něco co skutečně příliš nemusím a jsem ráda, za to, když toho moje asistentka a můj tým zvládne co nejvíce. Samozřejmě, že někdy se tomu nevyhnu a strávím několik dní mezi kanceláří a autem, to se pak cítím skutečně hodně nedobře. Takže se pak snažím "ventilovat" tak, že si jdu jednou, dvakrát týdně zaběhat.

A teď to co lidi zajímá asi nejvíce – co příprava na MS, jak probíhá, vyskytují se ještě nějaké problémy, které je třeba řešit?
Tak v tuto chvíli máme za sebou několikadenní závěrečnou kontrolu Mezinárodní lyžařské federace (FIS), po které mohu za nás jako organizační výbor říct, že je velice málo věcí, které nejsou stoprocentně připravené a dotažené. Například doprovodné akce, plány ceremoniálů atd. Co se týče sportovní stránky, pokud by byl sníh, může se začít závodit klidně hned zítra. Ale na druhou stranu nás čeká samozřejmě spousta práce. Týká se to především marketingových práv, které nám jako organizačnímu výboru nepatří, takže se na nich musíme domluvit s jejich majitelem. Není jasné, jaké například budou jezdit automobily, není úplně jasno o cateringu, o tom, kde budou V.I.P. hosté atd. Je to již taková práce, která není závislá jen na nás, ale také na našich partnerech.

Zasahuje do těchto věcí ještě nějak výrazněji FIS?
FIS zasahuje spíše jen do té sportovní stránky věci, do těchto věcí již ne. To už je na nás a našich partnerech.Co otázka sněhu?

Jste na případné problémy se sněhem lépe, než loni během závodů SP, kdy jste byli pod velkou palbou kritiky?
Věřím tomu, že jsme na to v rámci možností připraveni maximálně. Loni byl problém se sněhovými děly, která jsou velice složitý systém, a byla nakonec zkolaudována až v prosinci. My jsme tak celý listopad, kdy mrzlo, nemohli začít s přípravou sněhu, což letos odpadne. Veškerá technika bude připravena již od konce října. To je jedna věc. Druhá věc je ta, že chceme případně svážet sníh z výše položených míst, ale ne shrabováním jako loni, ale tak, že i tam na odlehlých místech budeme vyrábět sníh. Uděláme si tam takové zásobárny sněhu.

Možnost přesunout MS do některé vhodnější oblasti tu byla?
Ne, ne to již nebylo vůbec možné, místo konání bylo schváleno již dávno před tím, než jsem do organizačního výboru jako prezidentka přišla. Lokality v okolí Vesce byly již součástí naší kandidatury v roce 2004, kdy Liberec získal možnost MS pořádat.

Nebude ve Vesci problém taky při padesátce? Přece jen, okruh měří jen 7 a půl kilometru...
...Je pravda, že je to relativně krátký okruh, ale je to zároveň současný, moderní trend. Je to také víceméně požadavek FIS. Spíše si myslím, že padesátka bude velmi náročná pro závodníky. Ten okruh je velice těžký a není na něm místo místo, kdy si může lyžař odpočinout, jak tomu bylo dříve. Vždy tam bylo nějaké místo, kde se dalo odpočinout.

Jak se na to právě závodníci tváří?
Já si myslím, že jsou na to všichni zvyklí. Že to problém nebude.

Budou mít diváci o závodě dostatečný přehled?
Myslí, že určitě. Loni byl okruh výrazně kratší a měli jsme k dispozici jednu velkoplošnou obrazovku, letos by měly být celkem tři obrazovky. Takže přehled bude. Navíc obrazovky budou mít prvotřídní kvalitu, jak si vyžaduje akce typu MS. Diváci budou o lyžařích kompletní přehled a budou mít šanci je vidět během závodu několikrát.

A co konkrétně lyžařka Kateřina Neumannová – uvidíme ji na trati?
Tak já jsem byla docela dlouho pod tlakem národního týmu, abych pomohla holkám ve štafetě, ale jak vidíte, můj oblek je teď více společenský než sportovní (usmívá se). S tím kolik nyní trénuji, bych si na trať MS určitě netroufla.

Do MS je ještě docela dost času...
... To je pravda, ale také mě čeká dost práce (znovu se usmívá).

Kolo jste ale teď nedávno zvládla skvěle...
... To možná ano, ale rozhodně proti mně nestáli soupeři z kategorie těch nejlepších. Bohužel je navíc pravda, že naše ženská štafeta nebude letos natolik silná, aby mohla bojovat dejme tomu o první pětku. Takže bych ani já nepřispěla k nějakému umístění, které by pro mě bylo dostatečnou motivací pro trénink. Navíc na něj prostě stejně nemám čas.

Vy máte již zmíněnou nadaci "Hledá se nová Kateřina Neumannová". Objevila jste tedy již adeptky, které by vás jednou nahradily?
Tak adeptek a adeptů tam je již nyní spousta, ale jedná se o žákovské kategorie, takže je čeká ještě hodně dlouhá cesta.

Jak ty nejlepší podporujete?
My je podporujeme tak, že pro ně připravujeme v létě tréninkový kemp, kterého se také snažím zúčastňovat. Dále ty nejlepší jednotlivce a týmy čekají bonusy v podobě kvalitního lyžařského vybavení.

Jak starých dětí se to týká?
Ročníky 1995 až 98.

Co vaše dcera, lyžuje?
Lyžuje, lyžuje, ale ještě to na závodění není (usmívá se).
Autoři: