Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Neumannová: Věděla jsem, že nejde o vteřiny

Sport

  11:02
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Večer před závodem si Kateřina Neumannová na baru novoměstského hotelu Ski vychutnala jedno pivo na usnutí. Druhý den dopoledne pak na běžkách dva pětikilometrové okruhy prolétla jako vystřelená z praku a druhé v cíli Rusce Čepalovové nadělila úctyhodných 26 vteřin.

Bez konkurence. Trať 10 km volnou technikou je bez diskuse královskou disciplínou Kateřiny Neumannové. Svoji převahu nad zbytkem světa potvrdila na Silvestra i na Vysočině. foto: AFP

LN Vy jste snad tak do cíle pospíchala i proto, abyste ještě stihla doma na Šumavě oslavit silvestra, ne?
Nějaká mimořádná oslava mě určitě nečeká, vždyť další víkend už zase závodím v Estonsku. Každopádně se chci ale co nejrychleji sbalit a odjet. Už se hlavně těším, až dám pusu dcerce Lucce, která se mnou tentokrát na Vysočinu nepřijela.

LN V kterém okamžiku jste si už byla jistá, že vítězství je vaše?
Ve druhém okruhu mně Květoš Žalčík tam vzadu ve stoupáních, kterým se říká Vysoké Tatry hlásil, že mám na Čepalovovou 20 vteřin k dobru. Byla jsem v těch chvílích už úplně kožená, tak jsem si trochu orazila a nepatrně polevila. Závěr už jsem pak dojela celkem v pohodě, protože jsem věděla, že nebude rozhodovat pár vteřin. Je příjemné dojíždět do cíle, když víte, jak to dopadlo...

LN Nechala jste se slyšet, že Světový pohár v Novém Městě je pro vás nejdůležitější závod před olympiádou. Dá se tudíž z vašeho vítězství cosi usoudit v souvislosti s hrami...?
Do olympijských her ještě zbývá hodně času na trénink a vyladění formy. Všichni navíc dobře víme, že v Itálii nás čeká jiné složení tratí, že v programu není desítka volně. Já se proto musím připravovat především na závody, které se tam pojedou. Nové Město je ale zcela jistě pro všechny české lyžaře velice prestižní. Každý se chce doma předvést.

LN Za vítězstvím vás hnaly po celé trati tisíce rozjásaných fanoušků. Jak bylo těžké nenechat se jejich hlasivkami pobláznit k až příliš rychlému tempu?
Pro mě je složitější vyrovnat se s atmosférou okolo závodu. Třeba den před ním procházíte neustále mezi davy fanoušků a mnozí vás neustále poplácávají po zádech. Co se týče povzbuzování na trati, mně naopak pomáhá. Ten rachot podél trati nelze nevnímat. Je to nádherné, ale zároveň i trochu svazující. Kdybych zrovna neměla formu a trápila se, asi bych se před těmi lidmi styděla. Ve svých letech už se s těmihle věcmi snad musím umět srovnat a nenechat se vybláznit. (směje se) I když v sobotu jsem začala na své poměry dost rychle, tempo přepálené nebylo. Závod jsem se snažila jet hlavou.

LN Svazuje vás ještě vůbec před startem určitá nervozita?
Trochu nervózní bývám před každým závodem, to musí být. Tady ale možná o trochu víc než kdekoliv jinde. Věděla jsem sice, že jsem připravená dobře, na druhou stranu ale znám dobře i kvality soupeřek.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...