Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Neumannová získala stříbro

Sport

  10:46
PRAGELATO - Česká běžkyně Kateřina Neumannová získala první medaili pro Českou republiku na olympijských hrách v Turíně. Ve skiatlonu na 2 x 7,5 kilometru diktovala tempo závodu, v závěrečném finiši však podlehla Estonce Kristině Šmigunové.

Kateřina Neumannová foto: Michal Kamaryt, ČTK

Neumannová vybojovala tři dny před svými 33. narozeninami první olympijskou medaili pro českou výpravu v Turíně, v kariéře získala na ZOH již pátý cenný kov. Ve sbírce má nyní čtyři stříbra a jeden bronz.

"Těsně před cílem jsem už věděla, že prohraju. Je to smutné, nicméně i stříbro je krásné. Cítím drobné zklamání, ale za pár hodin už si toho budu vážit," řekla
novinářům Neumannová, jež závodí na svých pátých zimních hrách.

Úřadující mistryně světa z Oberstdorfu na volné desítce Neumannová se pohybovala po celý průběh závodu v čele a zaútočila v bruslařské části. Zhruba 1,1 km před cílem roztrhala vedoucí skupinu v prudkém stoupání, až na Šmigunovou setřásla své
soupeřky a jela si pro medaili.

V závěru osvědčila osmadvacetiletá estonská závodnice sprinterské kvality a získala své premiérové olympijské zlato a druhé pro svou zemi. První nejcennější kov pro Estonsko vybojoval před čtyřmi lety slavný běžec Andrus Veerpalu.

Šmigunová vyhrála skiatlon na velké akci již podruhé, před třemi lety na MS ve Val
di Fiemme uspěla na tehdejší trati 2x5 km. Neumannová v mrazivém slunečném počasí zopakovala svůj výsledek ze Světového poháru na stejné trati z loňského roku.

Tehdy nestačila na Norku Steiraovou, jež dnes skončila čtvrtá. Za zisk stříbra dostane nejlepší česká běžkyně všech dob půlmilionovou prémii od Českého olympijského výboru.

Další šanci dosáhnout na své první zlato ze zimních her bude mít Neumannová ve čtvrtečním závodě na 10 km klasicky. Dva dny předtím se jedou v Pragelatu sprinty dvojic, těch se Neumannová nezúčastní.

Závod nedokončila vedoucí závodnice Světového poháru a jedna z největších favoritek Marit Björgenová z Norska, která se na klasickém úseku trápila a ještě před přezouváním vzdala. Podle lékařů norského týmu se potýkala se žaludečními problémy.

Další spolufavoritka Beckie Scottová z Kanady, která obhajovala zlato ze Salt Lake City, skončila šestá. Neumannovou a Šmigunovou dělily v cíli necelé dvě sekundy,
třetí Medveděvová zaostala již o čtvrt minuty. Devětadvacetiletá rodačka z Petrohradu vybojovala překvapivě svůj vůbec první cenný kov na velké akci.

Do třicítky, která ve Světovém poháru znamená zisk bodů, se dnes dostaly i zbylé dvě české závodnice. Iva Janečková obsadila 23. příčku, Helena Balatková-Erbenová byla devětadvacátá.

Výsledky: ženy - skiatlon (15 km):
1. Šmigunová (Est.) 42:48,7,
2. Neumannová (ČR) -1,9,
3. Medveděvová-Abruzovová (Rus.) -14,5,
4. Steiraová (Nor.) - 18,1,
5. Paruzziová (It.) -30,2,
6. Scottová (Kan.) -31,9,
7. Savjalovová (Rus.) -35,0,
8. Kowalczyková (Pol.) -36,9,
9. Čepalovová (Rus.) -50,8,
10. Pedersenová (Nor.) -51,8, 
...
23. Janečková -2:44,8,
29. Balatková-Erbenová -3:08,3.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!