Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Neumannové chybělo k bronzu pět sekund

Sport

  13:49
BEITOSTÖLEN (Norsko) - V norském Beitestölenu Neumannovou od stupňů vítězů dělilo pět sekund, z vítězství se radovala domácí Marit Björgenová, která obhajuje celkové prvenství ve Světovém poháru.

Kateřina Neumannová na letišti foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Neumannová rozjela závod volněji. "Dělala jsem si legraci, že jsem to zbytečně přepálila," vtipkovala. Postupně se dostala do tempa a na mezičasech se posunovala kupředu. "No po třech kilometrech to vypadalo, že jedu na výlet, ale projevilo se, že nejsem rozzávoděná a nemám zažité soutěžní tempo. Potřebuji se dostat do rychlosti," řekla Neumannová v rozhovoru ČTK.

Na trati českou olympijskou naději dojela Björgenová, která startovala o půl minuty později, a společně pak držely vysoké tempo. "Když mě dojela, tak už jsem byla rozjetá do dobrého tempa a pak už mi neujela," uvedla Neumannová.

Jen na začátku to pro ni vypadalo hrozivě. "Po kilometru jsem ji měla v zádech," řekla.

Závěr nevyšel na 100 procent
Na předposledním mezičase figurovala česká mistryně světa z bruslařské desítky na třetím místě, ve finiši ale byly soupeřky rychlejší. "Moc mi neseděl tenhle relativně lehký profil trati, tady se udrží i slabší běžkyně," řekla Neumannová.

Pátá skončila i na úvod loňské sezony, kterou pak korunovala titulem mistryně světa. "Začalo to jak podle kopíráku," uvedla. Výběr lyží nakonec nebyl problémem, i když se den před závodem stopa sypala. Přes noc ovšem zmrzla.

"Měla jsem trošku historické lyže," řekla o tři roky starých běžkách, kterým dala přednost před novým párem. "Rychlost měly stejnou, ale ty starší měly pohodlnější odraz a byly trošku měkčí," vysvětlila.

Lyže jí jely rychle. "Zas bych byla ráda, kdyby o něco lépe stoupaly, ale vždycky je něco za něco," řekla dvaatřicetiletá běžkyně.

Druhé místo o 21 sekund za Björgenovou obsadila Finka Virpi Kuitunenová, bronz získala Natalia Baranovová z Ruska. Před Neumannovou se dostala ještě Norka Hilde Pedersenová. Další české běžkyně se do bodované třicítky nevešly. Kamila Rajdlová zaostala za Björgenovou o 1:50 minuty a obsadila 38. místo, Helena Erbenová skončila se ztrátou více než dvou a půl minuty čtyřiapadesátá.

V neděli se jedou štafety.

Výsledky: Ženy - 10 km klasicky: 1. Björgenová (Nor.) 26:14,7 min., 2. Kuitunenová (Fin.) - 21,0, 3. Baranovová (Rus.) -28,3, 4. Pedersenová (Nor.) -30,5, 5. Neumannová (ČR) -33,7, 6. Saarinenová (Fin.) -46,8, 7. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -54,4, 8. Čepalovová (Rus.) - 54,7, 9. Anderssonová (Švéd.) -54,8, 10. Ročevová (Rus.) -59,0, ...38. Rajdlová -1:50,6, 54. Erbenová (obě ČR) -2:32,6.

Průběžné pořadí SP (po 2 z 24 závodů): 1. Björgenová 200 b., 2. Saarinenová a Kuitunenová obě 120, 4. Pedersenová 70, 5. Dahlbergová (Švéd.) 63, 6. Matvějevová (Rus.) a Baranovová obě 60, ...11. Neumannová 45.

Autor: