Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Nezdolný hrdina. Hvězdy Miami drtí Dirkules

Sport

  13:58
PRAHA - Finálovému souboji nejprestižnější basketbalové ligy světa vládne pevnou rukou. Co na tom, že bojuje nejen se soupeři, ale i s vlastním tělem. Zlomený prostředníček levé ruky, horečka 39°C? Německého obra Dirka Nowitzkého z Dallasu to nemůže zastavit. Tahoun Mavericks září ve finálové sérii s hvězdným Miami Heat a především díky němu je nyní Dallas v sérii o krok napřed a vede 3:2 na zápasy.

Dirk Nowitzki a LeBron James. foto: ČTK

Má přezdívku po bájném rekovi Herkulesovi. 213 centimetrů vysoký a 115 kilogramů vážící německý basketbalista Dirk Nowitzki poslední týden (a nejen ten) dokazuje, že si ji zaslouží. Nic a nikdo nedokáže německého obra s typicky vyplazeným jazykem zastavit. Přestože Dallas Mavericks hrají finále NBA proti hvězdnému trojlístku Miami Heat James-Bosh-Wade, jsou nyní zisku titulu pro šampiony o krok blíže.

Důvod? Pro basketbalové fanoušky nejjednodušší otázka na světě. Odpověď? Nowitzki. Bodový průměr nad 25 bodů. V posledním pátém duel hraném v noci ze čtvrtka na pátek si připsal navíc tři asistence a šest doskoků. Všechny obranné. Jako křídlo.

Dirk Nowitzki.

Zatímco před někoho postavíte překážku a on namítne, že to nedokáže, Nowitzki výzvy překonává hladce a ihned hledá další. Přehnané? Nikoliv! Do finálové série naskočil se zlomeným prostředníčkem levé ruky. Dominoval. Před čtvrtým zápasem se jej pokusila zkosit viróza.

Jiní by s horečkou 39°C nevylezli z postele, Nowitzki nejenže vylezl, ale následně byl klíčovou postavou nejen čtvrtého, ale i pátého duelu. "On má prostě v hlavě jen titul, je to jeho sen. Nevím, co by se muselo stát, aby k zápasu nenastoupil. Když ho ani zlomený prst a 39 °C vysoká horečka nezastaví," řekla německému deníku Bild jeho sestra Silke.

Dirk Nowitzki.

Nowitzki vede Mavericks k prvnímu historickému titulu silou, na kterou nestačí ani hvězdné Miami. LeBron James, Chris Bosh a Dwyane Wade se před sezonou domluvili a spojili síly s jediným cílem - trofejí Larry O´Briena. Zdolali všechny překážky. Jenže na dvaatřicetiletého německého hrdinu jsou krátcí.

Střídavě jej brání James i Bosh, není to nic platné. Důkazem budiž rozhodující akce pátého duelu, kdy Nowitzki dovezl míč do koše a dokonal obrat svého celku na 102:100. V té chvíli jej bránil právě Bosh. "Hraje úžasně, nelze zastavit," shodují se spoluhráči i protihráči. Navíc Nowitzki vždy udeří v klíčové okamžiky. V tom je například největší rozdíl mezi ním a Jamesem.

Dirk Nowitzki (v bílém) a LeBron James.

Ostře sledovaný James sice v pátém duelu nasbíral 17 bodů, 10 asistencí i doskoků, jenže stejně jako o zápas dříve vyšel bodově naprázdno v klíčové poslední čtvrtině. "Mohl jsem udělat pro úspěch týmu více," nešetřil sebekritikou dvojnásobný nejlepší hráč ligy. Dopadne na úrodnou půdu?

Nebo jej v nedělním šestém zápase opět zastíní "Dirkules"? Pokud ano, Mavs budou moci oslavit první titul v historii klubu. A slavný a momentálně nejsledovanější Němec planety konečně naplní své poslání, kvůli kterému si jej v roce 1998 Dallas na draftu NBA vybral...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!