Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel slavný trenér Bollettieri. Pomáhal Agassimu, Williamsovým i Šarapovové

Slavný tenisový trenér Nick Bollettieri foto: Profimedia.cz

Podílel se na rozvoji deseti světových jedniček, svou akademií položil základy dnešního vnímání tenisu. Známý americký trenér Nick Bollettieri patřil mezi nejvýraznější postavy světa raket a kurtů, v neděli ve věku 91 let zemřel. V posledních dvou letech trpěl vážnými zdravotními problémy. Během dlouholeté a úspěšné kariéry vedl například Andreho Agassiho, Jima Couriera, Moniku Selešovou, sestry Venus a Serenu Williamsovy či Marii Šarapovovou.
  10:55

Zemřel doma v Bradentonu na Floridě.

Tedy ve městě, v němž vybudoval svůj nejslavnější projekt, kterým výrazně ovlivnil tenisový svět.

V roce 1978 na čtyřiceti akrech poblíž Bradentonu otevřel tenisovou akademii Nicka Bollettieriho. Šlo o první zařízení svého druhu, změnilo způsob a vnímání přípravy tenisových talentů.

O devět let později ji koupila známá manažerská společnost IMG, ale syn italských přistěhovalců Bollettieri zůstal v jejím čele.

Na finálové zápasy Pardubické juniorky přijel i tenisový trenér Nick...

Mezi jeho nejznámější žáky patří Agassi, Courier i Selešová, kteří se stali světovými jedničkami. Na vrchol s jeho přispěním vystoupali i Boris Becker, Martina Hingisová, Marcelo Rios, sestry Williamsovy, které se v akademii připravovaly na grandslamy, Šarapovová a Jelena Jankovičová.

Proto ho deník Wall Street Journal nazval „nejproduktivnějším koučem v tenisové historii“. Dostával i přízviska nejúspěšnější a nejvlivnější.

„Každý, kdo si myslí něco jiného, nezná tenis,“ vyznal se kdysi Courier.

Bollettieri byl v roce 2014 uveden do Mezinárodní tenisové síně slávy, proslul čilým vystupováním či pestrým osobním životem: oženil se hned osmkrát.

Zprávy o jeho vážném zdravotním stavu a dokonce i úmrtí kolovaly v médiích už v uplynulých týdnech, rodina je však vyvracela.

V listopadu jeho dcera zveřejnila na sociálních sítích fotografii s textem, že „otec je blízko odchodu na jiné místo“. Následně některá média informovala o jeho úmrtí, což Bollettieri prostřednictvím své tenisové akademie na sociálních sítích popřel.

V pondělí ale nedělní smrt legendárního kouče potvrdil mimo jiné německý tenista Tommy Haas. Bývalý druhý hráč světa na Instagramu napsal: „Díky za čas, znalosti, odhodlání, vůli sdílet umění, osobní zájem a za to, že jsi mi dal tu nejlepší příležitost, abych následoval své sny.“

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...