Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Nizozemci fotbalisty minou

Sport

  13:18
LIPSKO - Konec dohadům. České fotbalisty nakonec zařadili před pátečním losem do třetího koše. Útěchou jim může být, že tam s nimi skončili i Nizozemci. Znamená to, že tradiční soupeři na sebe v zákaldní skupině mistrovství světa nenarazí. Jména soupeřů ve čtyřčlenné základní skupině se Češi dozvědí při pátečním losování.

Čeští fotbalisté se radují z gólu foto: AFP

Světový šampionát v Německu začne příští rok 9. června zahajovacím duelem domácího týmu v Mnichově a skončí o měsíc později finálovým duelem v Berlíně. Z každé základní skupiny postoupí do vyřazovacích bojů první dva týmy.

Organizační výbor FIFA při nasazování zohlednil výsledky mužstev z posledních dvou světových šampionátů, kde Češi od roku 1990 chyběli, a také světové žebříčky FIFA. Zde se Češi dlouho pohybují na předních místech a nyní drží druhou pozici.

Výkonnostní kritéria však FIFA zohlednila jen při nasazení týmů do čela skupin, na složení dalších košů měla vliv geografická pravidla tak, aby se v jedné skupině neutkaly více než dva evropské týmy.

Složení košů:
1. koš: Německo, Brazílie, Argentina, Anglie, Itálie,
Francie, Španělsko, Mexiko
2. koš: Austrálie, Angola, Ghana, Pobřeží slonoviny, Togo,
Tunisko, Ekvádor, Paraguay
3. koš: ČR, Nizozemsko, Chorvatsko, Švýcarsko, Švédsko,
Polsko, Portugalsko, Ukrajina
4. koš: Írán, Japonsko, Saúdská Arábie, Korea, Kostarika,
Trinidad a Tobago, USA
zvláštní koš: SČH


V základní skupině by se Češi teoreticky mohli utkat s nejlepším světovým týmem a obhájcem titulu Brazílií. Ve skupině ale určitě nenarazí na Nizozemsko, v posledních letech svého nejčastějšího soupeře. Oba týmy měly podle původních předpokladů figurovat ve druhém koši, organizátoři je však kvůli snadnějšímu systému rozlosování základních skupin zařadili do ryze evropského koše k Chorvatsku, Švýcarsku, Švédsku, Polsku, Portugalsku a Ukrajině.

Ve zvláštním koši se objevil podle výkonnostních kritérií nejslabší evropský tým Srbsko a Černá Hora. Ta bude nalosována jen do skupin, v jejichž čele jsou nasazeny Brazílie, Argentina a Mexiko. 

Složení základních skupin mistrovství určí páteční los v hale Veletržního centra v Lipsku. Ta se dočasně promění na fotbalový stadion, který má přímo sledovat 3700 hostů. Přímý přenos shlédne podle odhadů 320 milionů lidí ve 150 zemích.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...