Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Nová Hingisová? Je jí 17 a už hrála dvě finále grandslamu dospělých

Sport

  17:00
NEW YORK/PRAHA - Když se mluví o největších talentech ženského tenisu, na Ashleigh Bartyovou se většinou zapomíná. Ostatní mladé tenistky jí přitom mohou závidět. Vždyť Australanka letos už dvakrát zažila finále grandslamového turnaje. Když na začátku roku hrála před domácím publikem o titul ze čtyřhře na Australian Open, bylo jí teprve šestnáct let. A k tomu v létě neúspěšně bojovala také o wimbledonský triumf.

Australské tenistky Ashleigh Bartyová a Casey Dellacquová foto: Reuters

"Byl to vysněný turnaj, úplná pohádka. Až když se dívám zpátky, tak si uvědomuju, že i juniorskou čtyřhru tam hrály holky starší než já," usmívá se Bartyová, vítězka dvouhry mládežnického Wimbledonu 2011. Nyní je rodačce z Ipswiche sedmnáct a v deblovém žebříčku jí patří 17. místo. Druhou nejmladší hráčkou v elitní dvacítce čtyřhry je přitom pětadvacetiletá Ruska Jekatěrina Makarovová.

V pořadí dvouhry je Bartyová až na 169. příčce. Ale to hlavně kvůli tomu, že jí ženské tenisové asociace WTA nedovolí kvůli věku hrát víc než šestnáct profesionálních turnajů za rok. A to vzestup Bartyové dost omezuje. Proto si musela vzít po letošním Wimbledonu vynucené dvouměsíční volno a pouze trénovala. Přitom už na okrohu porazila nejednu hvězdu. Nynější US Open, kde si díky divoké kartě zahrála poprvé v kariéře, tak bylo jejím prvním turnajem za dlouhou dobu. Bartyová byla po Chorvatce Donně Vekičové druhou nejmladší tenistkou v pavouku.

Ve Flushing Meadows vyřadila Španělku Estrellu Cabezovou-Candellaovou, ale ve středu vypadla s 32. nasazenou hráčkou turnaje Anastasií Pavljučenkovovou . "To nevadí, na svůj věk jsem to už dotáhla docela daleko. Nechci na sebe vytvářet zbytečně velký tlak. Budu si vážit toho, co už mám. V životě přece není nic samozřejmé. Snad úspěchy a výsledky přijdou sami, když budu trpělivá," říká překvapivě dospěle Bartyová.

Od moderních tenistek se její styl hodně liší

Ve čtyřhře však čekat nemusí. "Ash", jak se jí přezdívá, hraje po boku osmadvacetileté kamarádky a krajanky Casey Dellacquové. "Když jsem s Casey, tak jde věk stranou. Skvěle nám to společně klape," přiznává dívka, která už má za sebou i fedcupový debut. A zatímco její vrstevnice hrají většinou pouze juniorské grandslamy, ona už se naučila porážet až o 22 let starší dospělé soupeřky. "Ale jsou to právě zkušenější tenistky, s kterými nejlépe vycházím. Rozumím si se staršími. Respektují mě, protože umím hrát tenis. Ale občas si mezi nimi připadám jak úplné dítě," vypráví Bartyová.

Australské tenistky Casey Dellacquaová (vlevo) a Ashleigh Bartyová

Od moderních tenistek se její styl hodně liší. Nespoléhá na silné údery od základní čáry, ale má výborný forhend, pohyb, pokrytí dvorce, ráda chodí na síť a v jejích úderech převládá šikovnost i rozmanitost. "Proto dokáže hrát tak dobře čtyřhru, i když je pořád ještě dost mladá a nezkušená. Má skvělé vnímání prostoru a prospělo jí, že Australané mají rádi čtyřhru a tenisové naděje ji tady často hrají. Od základní čáry ale asi nikoho nepřestřílí," vysvětluje australská legenda Rennae Stubbsová, vítězka čtyř grandslamových titulů ve čtyřhře.

A připomíná, že krajanka Samantha Stosurová také začínala deblovými úspěchy a později to dotáhla až na páté místo žebříčku WTA a k titulu z US Open. To odborníci Bartyovou přirovnávají díky celodvorcovému tenisu spíš k Martině Hingisové a očekávají, že australská naděje začne brzy začne ukazovat svůj potenciál i ve dvouhře. "Ashligh má opravdu tolik talentu, že by se o ní mělo mluvit. Ale je také třeba zvolnit, zmenšit očekávání a do ničeho ji netlačit. Potřebuje čas, aby ještě tenisově dospěla. Pojďme ji raději povzbuzovat," prosí Stubbsová.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...