Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Alcaraz brečel, Djokovič trhal dres: Šílený zápas, jeden z nejtěžších v životě

Novak Djokovič slaví zisk titulu na turnaji v Cincinnati. foto: Reuters

Jestli ukázali jen předehru toho, co rozbalí na US Open, zažije blížící se grandslam v New Yorku spektakulární podívanou. Téměř čtyři hodiny na kurtu, úchvatné výměny, na obou stranách dohromady šest mečbolů. Novak Djokovič a Carlos Alcaraz v nedělním finále turnaje v Cincinnati svedli ukrutnou řež, v níž se po výsledku 5:7, 7:6 a 7:6 radoval srbský tenista.
  13:39

Když přímým bodem z podání proměnil svůj pátý mečbol, svalil se na kurt a dlouho si užíval vítěznou euforii a ovace publika. Se zklamaným soupeřem si potřásl rukou, utěšil ho v objetí, následně v bujarém oslavném gestu zakřičel a rozerval svůj modrobílý dres.

„Byl to šílený zápas,“ líčil poté na tiskovce. „Nemyslím si, že jsem odehrál mnoho podobných. Tři sety, téměř čtyři hodiny... Prostě jeden z nejvíc vzrušujících a mentálně, emocionálně i fyzicky nejtěžších zápasů, jaké jsem kdy zažil.“

Úroveň boje o titul na generálce na US Open odpovídala tomu, že se střetli první dva hráči světového pořadí. Vládce žebříčku Alcaraz v první sadě obrátil z 2:4 na 7:5, ve druhé sám 4:2 vedl, načež ve zkrácené hře promarnil mečbol.

Djokovič v tiebreaku výsledkem 9:7 srovnal, v rozhodujícím dějství si vypracoval dvě příležitosti k triumfu už za stavu 5:3, další dvě šance nevyužil ani při vlastním podání v následujícím gamu.

Až v další zkrácené hře po přímém bodu z rotovaného servisu definitivně zlomil odpor dvacetiletého Španěla.

Podívejte se na mečbol a vítěznou oslavu Djokoviče:

„Byl jsem trochu v křeči, což je pochopitelné. Když čelíte jednomu z nejlepších hráčů na světě, navíc na jednom z největších turnajů, tak se nemůžete pořád cítit uvolnění, abyste si mohli dělat, co chcete,“ přiblížil.

Zatímco si vychutnával už 95. kariérní titul, čtvrtý letošní a zároveň odvetu za bolavou porážku z měsíc starého finále Wimbledonu, Alcaraz těsnou prohru vstřebával těžce. Při čekání na slavnostní ceremoniál ukrýval plačící obličej do ručníku a otřásal se vzlyky, dojetí ho přemáhalo i při děkovném proslovu.

„Ani nevím, proč jsem brečel, protože jsem na sebe opravdu pyšný,“ povídal později. „Bojoval jsem do posledního míče a skoro jsem porazil jednoho z největších hráčů našeho sportu.“

„Musíte smeknout, jak už ve dvaceti letech hraje tak vyspěle a skvěle zvládá tlak,“ vyzdvihl Španěla o 16 let starší Srb. „Nesmíme zapomínat, jak je mladý. Když mu čelím, mám podobný pocit, jako když jsme se na vrcholu našich kariér potkávali s Nadalem. Každý míč je bitva.“

A připomněl třeba památný duel ve finále Australian Open 2012, v němž levorukého Španěla přemohl po téměř šesti hodinách.

Alcaraz nyní na uznání od Djokoviče odpověděl slovy: „Je skvělé slyšet takové věci. Znamená to, že s týmem odvádíme dobrou práci. Díky takovým zápasům víme, že pořád musíme pracovat stejným způsobem.“

Carlos Alcaraz (vlevo) a Novak Djokovič po finálové bitvě na turnaji v Cincinnati

V pondělním vydání světového žebříčku zůstal Španěl na prvním místě, nicméně Srb na něj ztrácí pouhých dvacet bodů. Příležitost k další konfrontaci dostanou velmi brzy: coby dva nejvýše nasazení se mohou potkat v neděli 10. září ve finále US Open, které začíná už za týden.

Ve Wimbledonu i Cincinnati bavili náramně, závěrečný grandslam sezony by jejich případné další pranici jistě nabídl důstojné kulisy.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....