Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Djokovič po výhře nad Italem opět ovládl Wimbledon. V historických tabulkách vyrovnal Federera s Nadalem

Sport

  18:37aktualizováno  19:26
Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál potřetí v řadě a pošesté v kariéře Wimbledon. První hráč světa porazil v nedělním finále na trávě v All England Clubu 6:7, 6:4, 6:4 a 6:3 Itala Mattea Berrettiniho a dvacátým grandslamovým vavřínem se vyrovnal v čele historických tabulek Švýcarovi Rogeru Federerovi a Španělovi Rafaelu Nadalovi.

„Jako sedmiletý kluk jsem si doma v Srbsku vytvořil z věcí, které jsem našel, improvizovanou trofej z Wimbledonu. Teď tady stojím a vyhrál jsem pošesté. To je neuvěřitelné,“ řekl Djokovič. 

Čtyřiatřicetiletý Djokovič slaví letos po Australian Open a Roland Garros už třetí grandslamovou trofej a má šanci získat kalendářní Grand Slam. Aby to dokázal jako třetí tenista v historii a napodobil Američana Dona Budge a Australana Roda Lavera, potřebuje vyhrát i US Open.

VÍTĚZNÁ RADOST. Novak Djokovič ovládl finále Wimbledonu.
Ital Berrettini se hecuje ve finále Wimbledonu proti Djokovičovi.

Vyhrát první tři gradslamy sezony po sobě dokázali před Djokovičem jen Australan Jack Crawford (1933), Budge (1938), Australan Lew Hoad (1956) a Laver (1962 a 1969).

Djokovič potvrdil ve finále skvělou formu a roli nejlépe returnujícího hráče. Nováček v grandslamovém finále Berrettini podával rychlostí až 222 km/h a nasázel 16 es, ale Srb mu vzal šestkrát servis. O první set Djokovič přišel, i když vedl už 5:2, ale víc Italovi nedovolil.

Duel ukončil čtyřmi hrami v řadě. Po třech hodinách a 24 minutách proměnil třetí mečbol. „Vyhrát Wimbledon je výsada, není to samozřejmost. Nesmírně si toho vážím,“ řekl Djokovič.

„Novak byl nejspíš, vlastně byl lepší. Píše historii a zaslouží si uznání,“ prohlásil Berrettini. „Mám radost, že jsem hrál finále a doufám, že nebylo poslední, že si na grandslamu ještě o titul zahraju,“ uvedl první italský finalista Wimbledonu.

Stejně jako vítězka dvouhry žen Australanka Ashleigh Bartyová si vydělal 1,7 milionu liber (v přepočtu 49,3 milionu korun).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!