Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Novinka v Evropské lize: Brankoví rozhodčí zatím nebyli příliš vidět

Sport

  10:37
PRAHA - Experiment s pěti rozhodčími v zápasech fotbalové Evropské ligy po úvodních zápasech ve skupinách žádné nadšené reakce nevyvolal. Možná i proto, že zatím neměli možnost rozsoudit situaci při kontroverzním gólu, což by mělo být jejich hlavní úlohou na hřišti - nahradit videotechniku, po které se volá.

Brankoví rozhodčí. foto: ČTK

Pětice rozhodčích byla při všech 24 čtvrtečních zápasech ve skupinách, ovšem neměla příliš možností dokázat, že jde o krok správným směrem. "Je to teprve začátek. Podle dnešního zápasu nejde posoudit, zda to bude přínosné," prohlásil kouč Valencie Unai Emery, jehož svěřenci remizovali na hřišti Lille 1:1.

Co na to český rozhodčí

"Můj názor je, že to bude mít obrovský úspěch. Zadní pohled odstraní nešvar v podobě držení. Hlavní rozhodčí má ulehčenou pozici, protože brankoví mu pokryjí slepý prostor," řekl Královec.

Penaltu jako jeho skotský kolega Douglas McDonald na Letné Královec v zápase Steauy s Tiraspolem nenařídil, ale nějaké sporné situace se prý vyskytly. "Dost jsme komunikovali při sporných tečích, při několika rozích," řekl Královec, jemuž za brankami pomáhali Libor Kovařík a Michal Paták.

Paták viděl souboje v šestnáctce hodně zblízka a je také přesvědčen, že novinka má preventivní význam. "Náhled do vápna zezadu je dobrý. Především při rozích to byla skvělá prevence. Hráči nedrželi protihráče, dávali si pozor. Bylo vidět, že nás vnímají," řekl Paták.

S Královcem prý přes vysílačku komunikovali poměrně často. "Také jsme si například potvrdili žluté karty. Ale jinak jsme moc práce neměli," dodal Paták.

Pravidlo o pěti rozhodčích na hřišti zavedl prezident UEFA Michel Platini, který je odpůrcem využívání videotechniky při zápasech. Podle něj právě brankoví rozhodčí dokážou posoudit, zda skončil míč v brance i při nepřehledných situacích, navíc by měli pomoci hlavnímu sudímu posuzovat dění v pokutovém území, jako je tahání za dresy či nafilmované pády.

"Stejně nás tahali za dres a nikdo nic neodpískal. Přesto věřím, že to časem pomůže nedovolené zákroky při soubojích ve vápně vymýtit a umožnit tak lepší hledání místa k zakončení," prohlásil záložník polské reprezentace a Lille Ludovic Obraniak.

Jeho spoluhráč Adil Rami je zastáncem toho, aby se vedle pětice rozhodčích zavedlo i video. "Sice tu byli dva další rozhodčí, ale v podstatě jsem si jich ani nevšiml. Mohlo by to být dobré řešení, ale stejně si myslím, že bychom měli zavést systém jako v ragby. Kromě rozhodčích s vysílačkami by mělo být k dispozici i video," myslí si Rami.

Podobného názoru je český gólman Petr Čech, který nasazení brankových rozhodčích sledoval jen jako divák, neboť s Chelsea hraje Ligu mistrů, kde pravidlo zatím neplatí. "Když půjde opravdu tvrdá rána, která se rychle odrazí někam na pomezí brankové čáry, tak brankový rozhodčí může stát, kde chce a stejně nemůže jasně říct, zda to byl gól či nikoli. Zvláště pokud má být míč celým objemem za čárou. Jak má určit, jestli byl míč o půl centimetru za čárou, nebo tři milimetry ještě ve hřišti?" uvedl Čech v rozhovoru pro deník Guardian.

Everton se cíitl poškozen
Negativní ohlasy vyvolali brankoví rozhodčí v Liverpoolu, kde domácí Everton porazil AEK Atény jasně 4:0, ale v závěru přišel o vyloučeného útočníka Louise Sahu. A to právě na doporučení brankového sudího, který viděl Sahův úder do obličeje protihráče. Trenér domácích David Moyes možná i proto experiment s rozhodčími kritizoval. "Je podivné, že viděli lehký kontakt Sahy s protihráčem, když těsně předtím přehlédli jasný faul právě na Sahu. Je to zklamání," citovala Moyese agentura Reuters. "Možná že brankový rozhodčí hledal šanci, jak do zápasu zasáhnout. Ale vybrali si špatně, protože tak měli učinit dříve a ne až na poslední chvíli," dodal.

Většinou však byli brankoví rozhodčí při zápasech téměř "neviditelní" a upozorňovali na sebe pouze využíváním své pravomoci vstupovat na hrací plochu. A tak pokud se hra odehrává na druhé straně trávníku, často vystupovali s brankářem třeba až do čtvrtiny hřiště. Pro hráče to byla nezvyklá situace. "Bylo to takové divné, docela vtipné, když tam kromě brankáře stal další člověk. Ale neměl jsem s tím problém," uvedl útočník Lille Gervinho.

Jinak si hráči na další dva sudí rychle zvykli a při sporných situacích v pokutovém území směřovali své protesty místo hlavního sudího právě na brankové rozhodčí. Například v zápase Sparty s Eindhovenem si brankář hostí Andreas Isaksson po souboji s Janem Holendou, při kterém se domníval, že sparťanský hráč zahrál rukou a trefil tyč, nešel stěžovat za hlavním rozhodčím, ale řádně vyčinil právě sudímu za brankou. Podle televizních záběrů však o ruku nešlo. Podobné protesty byly k vidění i na jiných stadionech.

Pokud se experiment s pěticí sudích osvědčí, od příští sezony by byli brankoví rozhodčí nasazováni i v Lize mistrů či v dalších soutěžích.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!