Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Novotný si se štěstím zaskáče finále

Sport

  15:51
PEKING - Dálkař Roman Novotný se málem koukal na olympiádu jen v televizi, protože limit skočil až den před nominační uzávěrkou, ale nakonec bude v Pekingu ve finále. Dvaadvacetiletý talent skočil v třetí kvalifikační sérii 794 cm a prošel z posledního postupového místa o jediný centimetr. Novotný je od roku 1936 prvním českým dálkařem, který bude skákat ve finále olympijských her.

skok do dálky - ilustrační foto

Loni mu chybělo sedm centimetrů, aby se kvalifikoval na mistrovství světa do Ósaky. "To byly strašné pocity," vzpomínal. Pak neměl na to, aby skočil limit 810 cm na halové mistrovství světa do Valencie.

Také na tento šampionát se díval v televizi. "A pak jsem viděl, že na finále stačilo pod 780, což jsem skákal pořád. Na to se pak dívá strašně špatně," řekl dálkař.

Svěřenec Stanislava Joukala z Kroměříže měl letos výbornou sezonu. Pořád atakoval hranici osmi metrů, s větrem při extralize skočil dokonce 820 cm. K limitu 805 mu však regulérně chyběly čtyři centimetry. Až přišel závod v Brně, kde si skočil osobní rekord 821 cm.

"Je to super, že jsem postoupil, ale měl jsem vyrovnanou sezonu, skákal jsem kolem osmi metrů neustále. To umí jen špička. Akorát mi chybělo skočit limit," konstatoval.

Dnešní kvalifikaci bral jako výzvu, byla to pro něj prý zkouška ohněm. "Neměl jsem co ztratit, možná proto jsem nebyl tak nervózní jako třeba ostatní favorité," připomněl největšího z nich Irvinga Saladina z Panamy, který se zachraňoval až třetím pokusem.

Nepodcenil rychlý povrch, nerozhodil ho ani zaplněný stadion pro 90.000 diváků. "To mám rád, jen nereagovali na roztleskávání," řekl. "Ale zvládl jsem to, super," dodal. Limit byl 815 cm, ale Novotný věděl, že takový výkon nebude nutné skočit.

Nyní nechce usnout na vavřínech. "Nesmím se uchlácholit, získat bojovnou náladu a jít do toho s vervou," prohlásil s tím, že oslavy musejí počkat. "Doufám, že to nepokazím, když jsem to tak dobře začal," řekl. Ve finále nepomýšlí na osobní ani na český rekord. "V takových závodech hrají svou roli nervy, tam se osobní rekordy neskáčou," dodal třetí muž z loňského ME do 22 let v Debrecínu.

Autor: