Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Nový Kličko‘ uhranul zámoří. Doma je boxer Faust kvůli změně jména za nepřítele, v USA ale září

Faust (vpravo) trefuje Kiladzeho. foto: Premier Boxing Champions

Doporučujeme
Přestože je legendární Ukrajinec Vladimir Kličko už od předloňského prosince oficiálně v Mezinárodní boxerské síni slávy, stále platí, že jeho kult je hlavně evropský. Za velkou louží se mladší z bratrské dvojice Kličků nikdy výrazně neprosadil, dlouho byl Američanům dokonce pro smích.
  9:59

Důvodem byly jeho knockoutové prohry, ve kterých se po prvních náznacích problémů lámal.

Jeho devětadvacetiletý krajan a dle některých nástupce Viktor Vychryst v noci na včerejšek ukázal daleko působivější představení pro mlsné zámořské publikum.

Na galavečeru, kterému vládlo pět zápasů těžkých vah, předvedl s Gruzíncem Iagem Kiladzem málo vídanou podívanou.

Podívanou, která trvala jen necelých pět minut, ale nabídla více než řada dvanáctikolových bitev. Třeba i těch, v nichž se představil bývalý král těžké váhy.

Během ani ne půlminuty uprostřed prvního kola šel nejdříve k zemi pětatřicetiletý Gruzínec, outsider zápasu. Když jej chtěl protivník dorazit, naběhl si bradou na skvělý kontr a skončil sám na podlaze ringu.

V tu chvíli byl rozjetý Kiladze, ale i on narazil, a hned co je pustil ringový zase k sobě, šel k zemi.

Žasli komentátoři, pomalu se plnící hala fanoušky, kteří se těšili na hlavní duely večera, nechápavě hučela.

Do konce první tříminutovky sice oba ještě opakovaně „zabruslili“, žádné další počítání se ale už nekonalo.

Kdo čekal zklidnění situace, spletl se. Nejprve ringový Samuel Burgos – o hlavu a půl menší než oba metrákoví obři – důrazně připomněl Kiladzemu, že údery do zátylku a bojování po povelu „stop“ jsou proti pravidlům.

Vzápětí si opět ustlal Ukrajinec, když mu navíc protivník rozbil tvrdým direktem nos.

Ano, tušíte správně. O pár vteřin později míří k zemi Kiladze. Poprvé v zápase je zároveň jeden z bijců viditelně otřesený. Gruzínec jde na nohy, ale má je hodně vratké a také Burgos duel končí.

To se ale bojovníkovi momentálně žijícímu už v Los Angeles pranic nelíbí a rozhodčího odstrčí. „Stačí, stop. Co si myslíš, že děláš? Konec, jasný? Konec,“ reaguje maličký, ale nesmírně zkušený ringový rozhodčí.

„Uznávám, že jsem to ukončení také nečekal, ale vzhledem k tomu, jak se věci vyvíjely, bylo nevyhnutelné,“ usmíval se po duelu Vychryst.

Viktor Vyhryst alias Victor Faust

Ještě v roce 2017 byl po výhře na ME ukrajinský boxer doma za hvězdu. V rozhovorech vyprávěl, jak je šťastný, že mu poslal gratulaci zprávou i Vladimir Kličko, se kterým předtím spároval. A kterého považuje za svůj vzor. Ukrajinci jej oslavovali mimo jiné i za to, že na šampionátu porazil Frazera Clarka. Brita, který je oblíbeným sparingem Anthonyho Joshuy, se kterým dva měsíce předtím prohrál Kličko ve Wembley. Jenže ve chvíli, kdy jej zlanařil na přelomu let 2019 a 2020 Erol Ceylan do profesionálního ringu, přízeň ukrajinských médií vyprchala. Ani ne kvůli stěhování do Německa, jak před ním učinili právě i bratři Kličkové, ale kvůli změně jména, aby byl zajímavější pro západní trh. Právě tento krok Ukrajince urazil. Svaz se pomstil zákazem činnosti pro jeho trenéry, Faust dle dostupných zpráv od té chvíle doma nebyl. A nejspíše se jen tak nevrátí. A ukrajinská média o něj ztratila zájem...

Tedy Faust. Victor Faust.

Evropský šampion z amatérského ringu z roku 2017 se rozhodl předloni v lednu vydat po stopách Kličků a podepsal profesionální smlouvu s německou stájí. Na rozdíl od nich ale bez olympijské zkušenosti.

Naturalizovaný Turek Erol Ceylan jej zlanařil poté, co prohrál ve finále domácího šampionátu a přišel o pozici ukrajinské jedničky. V tu chvíli by tak musel čekat, zda by dostal šanci reprezentovat v olympijské kvalifikaci.

A to se mu nechtělo. „Ta nabídka se prostě nedala odmítnout,“ zářil vlastně téměř přesně před dvěma lety už coby Victor Faust.

Zatímco na něj ztratila ukrajinská federace páky, jeho dva trenéři – včetně otce Alexandra – dostali tříletou stopku působení na domácí a evropské boxerské scéně.

Po sedmi duelech na starém kontinentu loni dostal Faust první zámořskou šanci, když se stal součástí galavečera Tyson Fury – Deontay Wilder 3, kde hrály prim čtyři bitvy v těžké váze.

Triumfem nad Mikem Marshallem zaujal natolik, že si vysloužil možnost bojovat nyní na první velké boxerské akci roku 2022.

Opět udělal dojem. Za pět minut možná větší než jeho vzor a idol Vladimir Kličko za všech svých 11 zámořských zápasů dohromady. „V zápase jsem si věřil. Po celou dobu. Jsem na sebe a svůj tým hrdý. Je to skvělé vítězství pro moji kariéru,“ poznamenal trefně i sám Faust.

Zatím tomuto Ukrajinci náročné americké publikum tleská. Dosáhne svého cíle a podmaní si ho i ve velkých titulových bitvách?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!