Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

O'Connor se na Giru dočkal na druhý pokus etapového triumfu, Almeida pořád v růžovém

Ben O' Connor ovládl sedmnáctou etapu Gira foto: ČTK

Madonna di Campiglio - Australský cyklista Ben O’Connor vybojoval po dalším úniku na Giru d’Italia nejcennější etapový vavřín v kariéře. Jezdec stáje NTT, jenž v úterý podlehl ve finiši uprchlíků Janu Tratnikovi, tentokrát v závěrečném stoupání do Madonny di Campiglio všem soupeřům ujel a vítězství slavil s půlminutovým náskokem. Růžový dres lídra opět uhájil Joao Almeida.
  18:21

O’Connor se pohyboval v původně až devatenáctičlenné skupině uprchlíků, která se postupně ztenčovala. Zhruba osm kilometrů před cílem zaútočil a na vrchol dojel s náskokem 31 sekund před Rakušanem Hermannen Pernsteinerem, jenž se vydal za ním na stíhací jízdu. Třetí skončil s odstupem 70 sekund Thomas De Gent z Belgie.

Joao Almeida je stále v růžovém
Ben O' Connor ovládl sedmnáctou etapu Gira

„Včerejší druhé místo ve mně zanechalo docela hořkou pachuť. Dneska jsem se ale z toho dokázal oklepat a dotáhnout to k tomuhle úspěchu. Je to jako sen vyhrát na Grand Tour,“ radoval se O’Connor.

Hlavní favorité na O’Connora ztratili více než pět minut a během etapy se třemi těžkými vrcholy první kategorie se kontrolovali navzájem. Almeida až do konce bez problémů veškeré náznaky nástupů likvidoval. Dvaadvacetiletý Portugalec, jenž se do růžového dresu oblékl už po 3. etapě, má v čele průběžného pořadí dál náskok 17 sekund před Wilcem Keldermanem z Nizozemska.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 17. etapa (Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio, 203 km):

1. O'Connor (Austr./NTT) 5:50:59, 2. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -31, 3. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) -1:10, 4. Zakarin (Rus./CCC) -1:13, 5. Frankiny (Švýc./Groupama-FDJ) -1:55, 6. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -2:49, 7. Villella (It./Movistar), 8. Rodríguez (Šp./Astana) oba -3:29, 9. Ghebreigzabhier (Erit./NTT) -3:30, 10. Hansen (Dán./Coffidis) -4:32, ...76. Černý (ČR/CCC) -23:15.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) 71:41:18, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -17, 3. Hindley (Austr./Sunweb) -2:58, 4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -2:59, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -3:12, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -3:20, 7. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -3:31, 8. Pozzovivo (It./NTT) -3:52, 9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -4:11, 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -4:26, ...87. Černý -2:57:40.

„Dneska to byl těžký den, hodně stoupání, ale měl jsem u sebe perfektní tým,“ řekl Almeida. „Tým Sunweb se snažil útočit, ale cítil jsem se dobře. Čeká nás další den v růžovém, už se na to těším,“ dodal.

Možná poslední těžká zkouška Almeidu čeká ve čtvrtek, kdy je na programu další náročná horská etapa, která vyvrcholí ikonickým stoupáním na Stelvio. V nadmořské výšce 2756 metrů může cyklisty trápit i počasí a teplota kolem nuly.

Další plánovaná tvrdá prověrka měla přijít v sobotní předposlední, 20. etapě, která měla peloton zavést přes hranice do Francie a nabídnout těžké přejezdy Col d’Agnel a Col d’Izoard. Kvůli koronavirové situaci v regionu ale musí Giro zůstat na italském území a pořadatelé musejí itinerář změnit. Přesná podoba trasy zatím není jasná, náročnost ale bude zřejmě nižší.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...