Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

O titulu rozhodli sudí, zlobil se kouč Ostravy

Sport

  8:04
PRAHA - Vztek a bezmoc. S takovými pocity se probudil do středečního dne kouč FBC Ostravy Martin Smeták po porážce 8:9 v prodloužení v pátém finále florbalové extraligy na hřišti Tatranu Střešovice. "Kluci dali do zápasu maximum, žádnou chybu jsme neudělali, chybovali jiní," nebral si příliš servítky v rozhohovoru pro LN zklamaný kouč, který se svými hráči ještě v 51. minutě duelu vedl 8:3 a byl blízko historickému titulu.

Trenér Ostravy Martin Smeták foto: ČTK

LN Kde se stala chyba, že jste neudrželi slibné vedení a nezískali titul? 
K tomu vám řeknu tolik, že na naší straně se nestala žádná chyba. Bohužel od 50. minuty začali úřadovat oba rozhodčí (Daniel a Michal Bartoškovi, pozn. redakce). Nesmyslně odpískané vyloučení, neodpískané trestné střílení za faul na našeho hráče a naopak trestné střílení pro soupeře, které vůbec nemělo být. To byl hlavní obrat. S tím, když navíc hraje Tatran přesilovku, těžko se to brání. Navíc hráli power play. Víc nemám, co bych řekl.

LN Přesto se dá namítnout, že i tak jste stále měli obrovský náskok, o který jste přijít nemuseli...
Určitě máte pravdu, souhlasím s vámi. Ale mám mladé mužstvo, ne zkušené pardály a na ně to bohužel dolehlo, hodně je to srazilo. Rozhodly zkušenosti a psychika. Podle mě, kdyby k těm situacím, které jsem vyjmenoval, nedošlo, tak jsme vyhráli. Beru to jako hrubé ovlivnění zápasu od rozhodčích. Nám se nepovedl druhý a čtvrtý zápas série, ale v úterý jsme Tatranu nic nedovolili. Až do 50. minuty duelu, než začali úřadovat rozhodčí. Cítíme se velice poškozeni. Osobně se cítím hodně znechucený.

LN Zápas se nakonec rozhodl v prodloužení, šlo hráče zvednout v pauze před nastavením?
Mám mladé mužstvo, kluci byli psychicky úplně na dně. Ten zápas rozhodčích byl nechutný a s mými hráči to dost zamávalo. A co jsem jim řekl? Ať zabojují a střílí vše na branku, že každá střela může skončit gólem. My jsme tam ještě jednu šanci měli, ale nevyšlo to.

Čtěte také

LN Myslíte, že zahrála roli při zakončení Machaly i psychika? Že by podobnou situaci v první třetině proměnil?
Tak to nevím, to vám neřeknu. Řeknu vám jen tolik, že jsme do zápasu dali maximum a neudělali jsme žádnou chybu. Chybovali jiní lidé.

LN Je cítit velká frustrace a křivda. Je to důvod, proč si někteří hráči sundali po předávání medaili z krku? Nebo proto, že by si stříbra nevážili?
Určitě to není proto, že by si stříbra nevážili. Všichni si toho, co jsme dokázali, vážíme a klukům to třeba příští týden dojde. Loni jsme hráli o záchranu, letos finále. Ale zklamání bylo obrovské, to že jim někdo ublížil, bylo těžké zkousnout. Byla to rána do srdce.

LN Vy jste po zápase udělali kolečko u vaší branky. Co jste si tam říkali?
Řekli jsme si, že jsme odvedli perfektní práci a že jsme do příští sezony skvěle připraveni po všech stránkách a když to nevyšlo letos, tak to vyjde příští rok.

LN Cítíte nyní, že jsou Střešovice neporazitelné nebo naopak, že letos k poražení byli?
Kdyby jim nepomohli rozhodčí, tak jsme mistři. Tu sérii rozhodl pátý zápas. Letos byli porazitelní, neměli tak kvalitního gólmana, v poli jsme byli srovnatelní.

LN Měli někteří hráči chuť po tom obrovském zklamání a frustraci s florbalem praštit?
Nikdo v kabině nic podobného neříkal. Určitě ne. Kluci to hrají zadarmo, takže cítí obrovskou křivdu, z práce si berou dovolené, a sudí na ně udělají takový podraz. Ale zabalit to určitě nechtějí, naopak.

LN Zlobíte se vnitřně na rozhodčí nebo třeba i na soupeře, že by tomu pomohl?
Proti Střešovicím rozhodně nic nemám. Mají zkušený tým, mají čtrnáct titulů, na ně vůbec nemám důvod být naštvaný, absolutně ne. Ale rozhodčí mě zklamali. Už před zápasem jsem tušil, že to nebude ideální, měl jsem si s nimi rozhovor a co mi povídali, tak považuji vyloženě za výsměch.

LN Prozradíte, co jste si řekli?
Chtěli po mě i kouči Střešovic, abychom za nimi po každé třetině přišli a řekli jim, zda pískají dobře. To skutečně není obvyklé a normální.

LN Sám jste zmínil, že loni jste bojovali o záchranu a letos o titul. Kde nastala taková změna?
Hlavně v přístupu hráčů. Kluky jsem přesvědčil, že bez tréninku to nejde. Začali jsme vyhrávat, přesvědčili se, že mluvím pravdu. Začali nám trenérům věřit, rostlo jim sebevědomí. A já najednou měl na tréninku 25 lidí oproti 10-11 loni. Utvořila se skvělá parta lidí, která táhla za jeden provaz. Jsem na své hráče neskutečně hrdý.

LN Budete vy i klíčoví hráči týmu pokračovat? Zvláště, když jste si udělali takové jméno. Nebojíte se odchodů?
Zatím nic nevím, skončila mi sezona, příští týden si sedneme a uvidíme. Pokud tým zůstane pohromadě, tak bych asi měl zájem pokračovat, ale nechci to teď příliš rozebírat. Co se týče hráčů, tak je jasné, že si udělali velké jméno, je na vedení, zda je dokáží udržet.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!