Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Obě výškařky jsou ve finále

Sport

  8:57
PEKING - České výškařky Iva Straková a Romana Dubnová postoupily do finále olympijského závodu. V dnešní kvalifikaci v Pekingu obě skočily 193 centimetrů a vešly se mezi patnáctku postupujících. Oštěpař Vítězslav Veselý přehodil v dnešní olympijské kvalifikaci v Pekingu poprvé v životě osmdesátimetrovou hranici a postoupil do sobotního finále.

Výškařka Dubnová se raduje po úspěšném skoku. foto: ČTK

Limit přitom ležel na 196 centimetrech, ale rozhodčí ještě před touto výškou závod ukončili a pustili do sobotního finále o tři výškařky víc než obvykle.

Průběh kvalifikace totiž poznamenal déšť a mokrý povrch rozběžiště, na němž atletkám hrozilo zranění. Závod byl navíc o hodinu odložen. "Bylo to fér, nechali nás čekat a pak se to táhlo. Byly jsme všechny unavené," řekla novinářům Dubnová. Ta na ukončení závodu vydělala nejvíc, protože kdyby se skákalo dál, musela by pro postup zdolat limitní výšku.

"Díky bohu, že byli rozumní, že nás tady ještě nedrtili na další výšku," přidala se Straková. Ta měla lepší pozici, protože 193 cm skočila napoprvé, zatímco Dubnová až na třetí pokus. "Je to super, dvě ve finále," radovaly se výškařky společně. Společně si večer před soutěží také daly tradičně dvě deci vína.

I v dešti si závod užívaly. "Poprvé jsme si tady byly zaplavat," smála se Dubnová. "Perfektní, užívaly jsme si to, viď?" obrátila se na kamarádku Straková. "V sezoně se moc nekoupeme, protože to nesedí svalům, tak jsme si to teď vychutnaly," dodala. Čekaly, že rozhodčí budou povrch vysušovat válci s molitanem, ale vystačili si s ručníky. "Jeden tam měli, ale nefungoval," podotkla Straková.

Finále výšky je v sobotu večer a Straková s Dubnovou budou posledními českými sportovci v akci na hrách v Pekingu. "Jsme si hned říkaly, že to nejlepší půjde nakonec," prohlásila Dubnová s úsměvem. Ale moc se to oběma nelíbilo. "Je to hrozné, čekat tady takhle dlouho," řekla. "To finále je za odměnu za to čekání," souhlasila Straková.

Finále má i oštěpař Veselý. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného skončil výkonem 81,20 metru pátý.

Limit 82,50 m přehodili jen lotyšský obhájce aténského stříbra Vadims Vasilevskis, Rus Ilja Korotkov a finský spolufavorit Tero Pitkämäki, úřadující mistr světa. Finále ale bude bez světového šampiona z Paříže 2003 Rusa Sergeje Makarova, protože třetí muž historických tabulek hodil v kvalifikaci jen 72,47 metru. Nepostoupil ani loňský bronzový medailista z Ósaky Breaux Greer z USA, jehož osobní rekord rovněž leží za devadesátimetrovou hranicí.

Když se Veselý ráno podíval z okna, snažil se v hustém dešti najít výhodu pro sebe. "Nepanikařil jsem, mohli jsme těžit ze zaváhání soupeřů," řekl po kvalifikaci novinářům pětadvacetiletý závodník z Hodonína.

Výsledky: 
Ženy - výška: 1. Aitovová (Kaz.), Beitíaová (Šp.), Hellebautová (Belg.), Sťopinová (Ukr.), ...7. Straková, 14. Dubnová (obě ČR) všechny 193.

Muži - oštěp: 1. Vasilevskis (Lot.) 83,51, ...5. Veselý (ČR) 81,20.


Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!