Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Obří slalom vyhrála Němka Hölzlová

Sport

  15:35
VAL D´ISERE - Překvapivou mistryní světa v obřím slalomu se stala německá lyžařka Kathrin Hölzlová. Stříbro dnes ve Val d'Isere získala díky nejlepšímu času z druhého kola Slovinka Tina Mazeová a bronz vybojovala Finka Tanja Poutiainenová. Šárka Záhrobská skončila se ztrátou 2,77 sekundy šestnáctá.

Nejlepší trojice žen při obřím slalomu - uprostřed vítězná Hölzlová. foto: ČTK

Záhrobská, která den před závodem oslavila čtyřiadvacáté narozeniny, měla již po prvním kole třísekundovou ztrátu, když podobně jako další lyžařky doplatila na zhoršující se podmínky na trati. Ve druhém předvedla osmou nejlepší jízdu, ale pomohlo jí to pouze k posunu o dvě místa. Další Češka Lucie Hrstková nedokončila první kolo.

"Myslím, že jsem se s tím nakonec popasovala dobře," řekla v cíli českým novinářům Záhrobská. Po prvním kole byla rozmrzelá, ale druhá část závodu jí vyšla o poznání lépe. Mohlo za to i počasí, neboť mlha se nad svahem rozplynula. "Bylo to o dost lepší, aspoň byly vidět nerovnosti a na těch jízdách to bylo poznat," prohlásila po svém nejlepším výkonu v sezoně v obřím slalomu. Dosud bylo jejím maximem 17. místo v Aspenu.

Prudký svah náročné sjezdovky Bellevarde ji nepřekvapil, i když na něm dnes jela poprvé. "Nehledala jsem tam nějaké nedostatky anebo záludnosti. Trať připravili perfektně, nebyla tak ledovatá, jako ji měli muži," uvedla. Závod podle ní nebyl výjimečný. "Stává se, že bývá špatná viditelnost, to není nic neobvyklého," komentovala mlhu v prvním kole.

"Sjezdovka je náročná pouze profilem. Po dlouhé době je na mistrovství těžký svah, když se podíváme na šampionáty zpátky, byly to sjezdovky spíš mírné," řekla mistryně světa ve slalomu, v němž ji čeká v sobotu obhajoba titulu.

Čtyřiadvacetiletá Hölzlová vybojovala pro Německo první medaili od olympijských her v roce 2002, kdy byla Martina Ertlová třetí v superkombinaci. Nová mistryně světa přitom byla dosud v obřích slalomech ve Světovém poháru nejlépe druhá v Lenzerheide před dvěma lety a třetí před měsícem v Mariboru.

Hölzlové výrazně pomohlo i zaváhání největších favoritek. V prvním kole nejrychlejší Kathrin Zettelová korunovala rakouskou marnost ve Val d'Isere, když pokazila druhou jízdu a skončila šestá. Švýcarka Lara Gutová ani nedokončila první kolo a propadly i Švédka Anja Pärsonová s Němkou Marií Rieschovou.

Suverénně nejrychlejší jízdou druhého kola se na stříbrnou pozici vyhoupla Mazeová, přestože jí po prvním kole patřilo až patnácté místo.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...