Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Obrovský talent. Jeho hra je velmi jedovatá, chválil Lehečku Veselý

Sport

  9:37
OSTRAVA - Lukáš Rosol s Jiřím Veselým litovali, že nedokázali v dnešní čtyřhře proměnit ani jeden ze tří mečbolů. Český tým by tím v kvalifikačním zápase s Nizozemskem dostali do vedení 2:1 a přiblížili by ho postupu na premiérový finálový turnaj Davis Cupu. Oba zkušení tenisté ale ocenili výkon sedmnáctiletého Jiřího Lehečky, který pak nečekaně potrápil nizozemskou jedničku Robina Haaseho.

Radující se Jiří Lehečka v zápase proti Robinu Haasemu foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hewitt je lhář a nikdo ho nemá rád, nařkl legendu Tomic. Jeho otec chce vše řešit soudně

Bod ze čtyřhry byl za stavu 1:1, který panoval po pátečních dvouhrách, pro vývoj zápasu klíčový. Také proto nastoupil do deblu Veselý, i když si v pátek vykloubil prst na pravé noze. „Sám jsem do rána cítil, že do té čtyřhry jít musím, i kdybychom dostali ve dvou setech na zadek. V té pozici, ve které jsme byli, ta čtyřhra byla klíčová. Přece jenom se v té čtyřhře nemusí ten člověk tolik hýbat,“ řekl. Definitivně se o jeho startu rozhodlo po rozehrávce zhruba hodinu před zápasem.

V Davisově poháru spolu Rosol s Veselým nastoupili poprvé, ale už spolu dříve hráli na turnaji v Šen-čenu. Tam těsně prohráli a stejná situace se opakovala, když zápas ztratili navzdory třem mečbolům v tie-breaku rozhodujícího setu. Po zápase přemítali, co mohli v klíčových chvílích udělat jinak. „Prostě se to takhle sešlo. Bylo tam tolik variant... Po boji je každý generál,“ poznamenal Rosol. „Mohlo tam toho být tolik, co by to ukončilo. Nestalo se, je to sport,“ doplnil ho Veselý.

Radující se Jiří Lehečka v zápase proti Robinu Haasemu
Jiří Lehečka v zápase Davis Cupu proti Nizozemsku

Do dvouhry proti Haasemu nenastoupil, protože tam by se musel pohybovat mnohem více, což by se zraněnou nohou nezvládl. Z lavičky tak sledoval, jak skvěle si při daviscupové premiéře počíná sedmnáctiletý Lehečka. „Je to obrovský talent. Všem dneska ukázal, že jeho hra je velmi jedovatá. Myslím, že hodně dlouho nikdo takovou premiéru nedokázal odehrát. Všichni víme, jaké ty premiéry jsou. Smekám před ním, jak to dokázal zahrát,“ řekl Veselý o svém náhradníkovi, který ale nakonec vyřazení neodvrátil.

Stejně jako Rosol je Veselý připravený pomoci českému týmu i v zářijové baráži. Nyní ale bude muset vyřešit problém s prstem. „Určitě jsou tam ty vazy povolené a bude mít tendenci se to vracet. Budu muset mít ten prst chráněný, abych to místo tolik nezatěžoval, aby k tomu vykloubení nedošlo znovu,“ doplnil Veselý.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...