Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Odcházení po řecku: Panathinaikos posílá dopisy, ostatní mu hrozí sporem

Hráči Panathinaikosu Atény oslavují vítězství. foto: Euroleague.net

Panathinaikos - První kolo odcházení Panathinaikosu Atény z Euroligy basketbalová soutěž ustála beze ztrát, to bylo před dvěma lety. Teď zjevně nastal čas na kolo druhé. A rychlý proces to nebude, spíš komplikovaný a možná i nedokončený.
  8:55

Odcházím z klubu, prodávám ho a svému nástupci doporučuji opustit Euroligu a přejít do (konkurenční) Ligy mistrů. Tak se dá shrnout nedávné vystoupení řeckého miliardáře Dimitrise Janakopulose, který je nespokojený s ekonomickou stránkou soutěže.

A čekalo se na další kroky řeckého velkoklubu. O kupci pro basketbalový Panathinaikos zatím není nic známo. Současné vedení v čele s prezidentem Manosem Papadopulosem ale neváhá. Fanoušky informovalo o dvou dopisech pro vedení Euroligy, jmenovitě pro šéfa soutěže Jordiho Bertomeua.

V prvním z nich formálně oznamuje svůj úmysl soutěž opustit a žádá o zahájení procesu vypovězení vzájemné smlouvy, jež má trvání do roku 2025. Na odchodu se podle Papadopulosových slov pracuje už dva měsíce.

„Odpověděl jste, že taková informace by poškodila soutěž v čase koronavirové krize při jednání se sponzory, v dobré víře jsme proto jednali diskrétně. Ovšem čas běží a my nemáme vaši odpověď na naše oprávněné požadavky,“ píše vedení Panathinaikosu.

Ve druhém dopisu pak Aténští požádali Euroligu o okamžité proplacení zadržovaných podílů ze zisku a projednání finančních vztahů. „Ani po třech měsících od přerušení soutěže jste neinformovali žádný z klubů o vývoji finanční situace Euroligy nebo o posunech při jednání o prodeji televizních práv a budoucích dohodách se sponzory,“ vyčítá tentokrát řecký gigant.

Vypovězení kontraktu s Euroligou však nebude pro Panathinaikos levnou záležitostí. Kromě sankce 10 milionů eur za předčasné ukončení smlouvy hrozí i další újma. Vlekoucí se spor by Atény mohl připravit o pět milionů eur, tedy roční příjem spojený s Euroligou, píše Aris Barkas ze serveru Eurohoops.net.

Na dopisy od Panathinaikosu odpovědělo ostatních deset klubů s majetkovým podílem v Eurolize... dopisem.

Nedávná slova majitele Panathinaikosu označila desítka za „opakované vážné a ničím nepodložené pomluvy, které nebudou tolerovány“.

Desítka klubů

Stálí účastníci Euroligy podepsaní pod výzvou:

- Anadolu Efes Istanbul
- AX Armani Exchange Milán
- CSKA Moskva
- FC Barcelona
- Fenerbahce Beko Istanbul
- Kirolbet Baskonia Vitoria-Gasteiz
- Maccabi FOX Tel Aviv
- Olympiakos Pireus
- Real Madrid
- Žalgiris Kaunas

„Kluby zahájí kroky, kterými budou hájit pověst a společný majetek,“ naznačují možnost soudu. O aténský tým však zároveň přijít nechtějí, zmiňuje se výslovně v dopisu.

Obvyklí podezřelí - Partizan Bělehrad a Virtus Boloňa - se už zařadili na pozice náhradníka. Oba kluby si o místečko v Eurolize veřejně řekly.

V pondělí se k aktuálnímu dění poprvé vyjádřil šéf ligy Bertomeu. A odcházejí Panathinaikosu ještě více zamlžil. „Klub se již zaregistroval do dalšího ročníku.“ prohlásil pro řeckou verzi oficiálních stránek soutěže.

„Panathinaikos je klub, který do naší Euroligy patří, pro svou tradici, historii a fanouškovské nadšení,“ podává Bertomeu řeckému klubu ruku.

Autoři: