Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

„Chránili sériového pedofila.“ Gymnastky požadují peníze kvůli ignorování obvinění z obtěžování

Larry Nassar u soudu za sexuální zneužívání foto: AP

Už v létě 2015 se místním agentům FBI v Indianapolis začaly ozývat první gymnastky s oznámením, že je obtěžoval reprezentační lékař Larry Nassar. Úřad však formální vyšetřování překvapivě nezahájil.
  18:33

Podobně do ztracena vyzněla nařčení následující rok v Los Angeles, kde sice kauzu začali vyšetřovat, zároveň však neupozornili úřady v Michiganu, kde Nassar působil na státní univerzitě.

„Pověděla jsem celý svůj příběh o mém zneužívání FBI, ta však nejenže o něm neinformovala, ale když nakonec o sedmnáct měsíců později mou zprávu zdokumentovala, uvedla zcela nepravdivá tvrzení o tom, co jsem řekla,“ líčila loni v září při slyšení v Kongresu bývalá gymnastka McKayla Maroneyová, trojnásobná mistryně světa, která na olympiádě v Londýně 2012 pomohla americkému týmu ke zlatu a sama v přeskoku získala stříbro. „Rozhodli se lhát o tom, co jsem řekla, a chránit sériového pedofila, místo aby chránili nejen mě, ale i nespočet dalších lidí.“

Bývalý hráč NHL sexuálně zneužíval jedenáctiletou dívku. Přiznal se, nyní mu hrozí patnáct let vězení

Od prvního oznámení do doby, než Nassara na podzim 2016 zatkli michiganští úředníci, doplatila na jeho chování další minimálně sedmdesátka dívek a žen.

„Kdyby FBI dělala svou práci, Nassar by byl zastaven dříve, než by mohl zneužít další dívky, včetně mě,“ uvedla bývalá gymnastka z Michiganské univerzity Samantha Royová.

Generální inspektor ministerstva spravedlnosti loni dospěl k závěru, že FBI udělala zásadní chyby, což uznal i její ředitel Christopher Wray. „Je mi strašně líto, že v FBI byli lidé, kteří měli šanci zastavit tohle monstrum v roce 2015 a neudělali to. A to je neomluvitelné,“ řekl tehdy.

„Je na čase, aby byla FBI pohnána k zodpovědnosti,“ uvedla další z předních závodnic Maggie Nicholsová.

Zhruba devadesát gymnastek včetně čtyřnásobné olympijské vítězky Simone Bilesové nyní za toto pochybení FBI, kvůli němuž mohl Nassar ve svém sexuálním predátorství pokračovat, požadují odškodné v celkové výši přes miliardu dolarů (více než 23 miliard korun), přičemž jednotlivé nároky se pohybují od deseti do 50 milionů dolarů. Jejich právníci se odvolávají na zákon Federal Tort Claims Act z roku 1946, který činí Spojené státy odpovědnými za škody „způsobené nedbalým nebo protiprávním jednáním či opomenutím jakéhokoli zaměstnance vlády při výkonu jeho funkce nebo zaměstnání“.

Trenéra gymnastek obvinili ze sexuálního obtěžování a obchodu s lidmi. Za pár hodin spáchal sebevraždu

Už v dubnu vzneslo požadavek na odškodnění od FBI třináct žen, přičemž každá požaduje deset milionů dolarů. A před třemi lety se Michiganská univerzita s více než třemi stovkami obětí dohodla na kompenzaci ve výši 500 milionů dolarů.

FBI má nyní šest měsíců na to, aby na tyto požadavky zareagovala. Buď se strany dohodnou na vyrovnání, nebo úřad nárok zamítne a bude na něj podána žaloba k federálnímu soudu.

Osmapadesátiletý Nassar byl v roce 2018 za zneužívání gymnastek a držení dětské pornografie odsouzen v několika procesech k více než 300 letům vězení.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...