Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Odtrhla se od Číny a slaví titul. Teď si šéfuju sama, říká Čang Šuaj

Roland Garros

  18:00
KUANG-ČOU/PRAHA - Přestože se do hlavní části turnaje v čínském Kuang-Čou dostala jen díky divoké kartě, mezi soupeřkami nenašla rovnocenou konkurentku. Domácí tenistka Čang Šuaj v sobotu vyhrála svůj první titul na okruhu WTA a přitom po cestě neztratila ani set. Kde se to v ní najednou vzalo? Velký impuls pro kariéru čtyřiadvacetileté hráčky přišel před dvěma měsíci, kdy se vymanila z područí čínského tenisového svazu.

Čínská tenistka Čang Šuaj foto: si.robi

"Na tohle období nikdy nezapomenu. Hodně se toho v mém životě mění. Doufám, že jsem tímhle triumfem neskončila. Snad teď moje kariéra teprve začíná," doufá až 112. tenistka světového žebříčku, která si triumfem vydělala 112 tisíc dolarů. V pondělním vydání pořadí WTA ale poskočí do první osmdesátky. Dosud se jí na profesionální úrovni dařilo jen ve čtyřhře, kde už vyhrála tři tituly. Ve dvouhře však slaví první výraznější úspěch, vždyť na žádném z dosavadních grandslamů nepřešla přes první kolo.

"Dřív mi chybělo sebevědomí, ale konečně jsem to dokázala. Proto jsem dneska tak nadšená, i když obvykle neukazuju moc emoce," přiznává Čang Šuaj. Je teprve pátou Číňankou, která dokázala na ženském okruhu získat trofej. Také se inspirovala svými předchůdkyněmi, když se rozhodla učinit krok, který čínská média pojmenovala jako "Fly Alone" (Leť sama). Hráčky odtržené od Čínou řízeného sportovního systému si mohou plánovat tréninky podle svého, shánět si vlastní trenéry a přihlašovat se na turnaje, které jim nejvíc vyhovují.

Jako první si samostatnost vydupala Li Na

Musí se však starat o sponzorské smlouvy a všechny ostatní finanční záležitosti spojené s profesionální kariérou. Čínskému tenisu pak posílají jen 12 procent z výdělků místo původních 65 procent. Jako první si samostatnost vydupala po olympijských hrách v Pekingu Li Na, vítězka French Open 2011. Od té doby ji následovaly ještě další čtyři krajanky (včetně Čang Šuaj).

"V minulosti jsem byla jen zaměstnankyní, ale teď si šéfuju sama. Sama jsem zodpovědná za všechny své výdaje. A mohu si dovolit víc věcí jen v případě, že si na ně vydělám. To je pro mě velká změna, která nesouvisí jen s tenisem. Vím, že to nebude lehké. Zažívám krásné chvíle, ale i těžká a bolestivá rozhodnutí," vypráví Čang Šuaj, která ráda prozkoumává a fotí místa po celém světě, na která se díky tenisu podívá.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!