Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

OFSAJD LN: Holky stíhají. Ale jen do dorostu

Sport

  18:00
PRAHA - Žijeme spolu, ale sportujeme zvlášť. Odvětví, ve kterých muži a ženy přímo soupeří, zůstává ve světě pořád málo, postupně však jejich počet narůstá. Na nejbližších olympiádách se poprvé objeví smíšená čtyřhra v tenise nebo smíšená štafeta biatlonistů.

Sparta - Linköpings FC (domácí Lucie Martínková a Maria Karlssonová). foto: ČTK

Na první novodobé olympiádě v roce 1896 vypadala situace na dnešní poměry zvláštně. Ženy mezi sportovci v Aténách úplně chyběly. Za víc než století se poměry radikálně změnily, ale na stupních vítězů přebírají muži a ženy medaile až na pár výjimek stále odděleně. Příští rok v Londýně přijde změna v tenise, kde cenné kovy získají nejlepší páry ve smíšené čtyřhře poprvé od návratu bílého sportu do olympijského programu.

Minulý týden Mezinárodní olympijský výbor zase zařadil do programu zimních her v Soči smíšenou štafetu v biatlonu. Nejde o úplnou novinku, na mistrovství světa ji fanoušci vídají už od roku 2007. Přesněji jde spíš o štafetu dvojic žen, po kterých vyráží na trať dvojice mužů. "Diváci to berou jako zajímavou podívanou, pro nás je to běžný závod," nevnímá rozdíl nejlepší český biatlonista Michal Šlesingr.

Výběr smíšených sportů

Tenis: Smíšená čtyřhra je pravidelně k vidění na grandslamových turnajích a příští rok bude na OH. Nejznámější soutěží smíšených párů je Hopmanův pohár, který se hraje vždy začátkem roku v australském Perthu. V roce 1994 v něm zvítězil Petr Korda s Janou Novotnou, v prvním ročníku v roce 1989 vyhrála československá dvojice Miroslav Mečíř a Helena Suková.

Krasobruslení: V roce 1902 startovala na MS v krasobruslení poprvé žena. Britka Madge Syersová v jinak ryze mužské soutěži skončila druhá, což vedlo Mezinárodní krasobruslařskou unii od roku 1906 k rozdělení dalších soutěží na mužskou a ženskou. Soutěž párů byla k vidění poprvé o dva roky později.

Biatlon: Smíšená štafeta měla premiéru na MS 2007, v Soči 2014 se poprvé objeví také na olympiádě. První dva úseky po šesti kilometrech běží ženy, zbývající dvě sedmikilometrové části potom muži. Na posledním MS v Rusku doběhal česká čtveřice devátá.

Motorismus: Velkou popularitu si získala Američanka Danica Patricková, jež se v sérii IndyCar stala v roce 2005 nováčkem roku a o tři roky později první ženou, která dokázala vyhrát závod. Ve formuli 1 dosud startovalo pět jezdkyň.

Korfbal: Jediná kolektivní smíšená míčová hra na světě vznikla v roce 1902 v Nizozemsku a přebírá nejvíc prvků z basketbalu a házené. Na hřišti ji hrají dva čtyřčlenné týmy tvořené napůl muži a ženami. V Česku dnes korfbal provozují dva tisíce hráčů, reprezentace vybojovala bronz na posledním mistrovství světa i Evropy.

Kdyby muži a ženy závodili proti sobě, biatlonistky by mohly svým mužským kolegům konkurovat maximálně ve střelbě. "Tam se rozdíly mažou. Střelba patří mezi technické dovednosti, které jsou víc náročné psychicky než fyzicky. V součtu s běžeckou částí by se nejlepší ženy při vytrvalostních závodech do dvacátého místa ale určitě nevešly," odhaduje Šlesingr, který skončil devátý v minulé sezoně Světového poháru.

Korfbal: pouze smíšené týmy
Pro muže i ženy byl přímo stvořený sport, který na olympiádě zatím nenajdete. Korfbal se nejvíc podobá basketbalu, pochází z Nizozemska a utkávají se v něm dva osmičlenné týmy složené napůl z chlapců a dívek. "Smíšenost korfbalu je jeho základní vlastností, na rozdíl od jiných sportů, u kterých vznikaly podobné varianty až dodatečně. U korfbalu jsou přítomnosti mužů a žen uzpůsobená i pravidla," říká předseda Českého korfbalového svazu Jan Mynařík. Jedno z nich zní, že hráč smí bránit jen hráče a hráčka zase hráčku. "Jinak rozhodčí nařizuje penaltu," upozorňuje Mynařík.

U nejrozšířenějších sportů v Česku se dostanou do kontaktu chlapci a děvčata naposledy během docházky na základní školu. Ve fotbale mohou spolu hrát v soutěžích bez jakýchkoliv omezení do 14 let. "Například v Holandsku ženy nastupují s muži i v dospělé kategorii. V praxi se to však děje jen v nižších soutěžích," popisuje trenérka fotbalistek Slovácka Jitka Klimková. Podobně vypadá situace v hokeji.

"V mladším dorostu dívky ještě v porovnání s kluky stíhají," tvrdí trenér reprezentace hokejistek a pražské Slavie Karel Manhart. V pozdějším věku se už projevují naplno fyzické rozdíly a muži mají silově jednoznačně navrch. "Po technické a taktické stránce se jim můžeme vyrovnat, ale po kondiční stránce už nestačíme," podotýká Klimková.

Hokejistka se dostala nejvýš do druhé ligy ve Finsku Vyrovnaná utkání jsou schopné hrát fotbalistky Slovácka, patřící do špičky ženské ligy, se staršími žáky nebo dorostenci z krajské úrovně. "Chlapi ze Slovácka by nás rozmašírovali. To jsme vůbec nezkoušely," podotýká Klimková k tomu, jak by dopadla konfrontace s profesionály. Podobné zkušenosti má Markvart u hokejistek Slavie.

Sparta - Linköpings FC (trenér hostí Linköpings Jörgen Petersson a kapitánka týmu Charlotte Rohlinová).

"Když hrajeme s mladšími dorostenci z druhé nejvyšší soutěže, jednou vyhrajeme, podruhé ne. U extraligového dorostu už je skok větší -dostáváme často víc jak deset branek," popisuje kouč, jak si vedou pětinásobné mistryně republiky v konfrontaci s mužskými soupeři. Vykročit do mužského světa se v profesionálním fotbale zatím žádné fotbalistce nepovedlo.

Němka Brigit Prinzová před osmi lety odmítla nabídku na angažmá v italské Perugii, kde by si coby dvojnásobná mistryně světa mohla zahrát italskou ligu. Mezi hokejistkami je nejznámější případ Hayley Wickenheiserové. Jako první žena nastoupila v mužské profesionální soutěži a za finský druholigový tým Kirkkonummi Salamat dokonce vstřelila gól. Za Tampu Bay zase odchytala přípravný zápas Manon Rheaumeová. Není vyloučené, že otevřely dveře pro další následovnice.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!