Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Olympiáda začala

Sport

  17:39
PEKING - Slavnostním vyřknutím klíčové formule a zapálením olympijského ohně, jenž následovalo po velkolepé show na národním stadionu dnes odstartovaly Letní olympijské hry v Pekingu.

Zapálení ohně. foto: AFP

Jak Čína slibovala, slavnostní zahájení všechny ohromilo. Úchvatný průlet kulturou a historií Číny byl plný světel, barev a hudby.  Ceremoniál se začátkem plánovaným na 8. 8. 2008 a 8:08 večer pekingského času odstartoval hodinovým programem, který představil čínskou historii. Autor ceremoniálu, filmový režisér Čang
I-mou, se zaměřil především na čtyři velké vynálezy, které Čína dala světu - papír, knihtisk, kompas a střelný prach.


Po představení, jehož součástí byly i citáty myšlenek filozofa Konfucia a spousta pyrotechnických efektů, zazněla olympijská píseň Ty a já, kterou zazpívali britská zpěvačka Sarah Brightmanová a čínská popová hvězda Liou Chuan.


Rudé peklo.

Video

Poté nastoupili na plochu národního stadionu všech 204 olympijských výprav v čele s Řeckem, kde začaly novodobé olympijské hry. Další státy byly seřazeny podle čínské abecedy, která stanovuje pořadí na základě počtu tahů v prvním znaku čínsky
napsaného názvu země. Všichni členové výprav procházeli přes desku uprostřed obřího svitku, na níž zanechávali stopy v barvách duhy. Přehlídku tradičně uzavřeli domácí reprezentanti.


Česká výprava šla jako 162. v pořadí a slavnostní zahájení si nenechalo ujít zhruba sedm desítek českých olympioniků. Vlajku nesla dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová.

Devětadvacáté olympijské hry v Pekingu oficiálně začaly. Čínský prezident Chu Ťin-tchao pronesl tradiční formuli, že prohlašuje hry za zahájené.

Krátce nato byl zapálen olympijský oheň rukou legendárního gymnasty Li Ninga.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...