Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Olympijská pochodeň dorazila do Pekingu

Sport

  10:38
PEKING - Dva dny před oficiálním zahájením devětadvacátých letních olypijských her dorazila olympijská pochodeň do Pekingu. Po dlouhé pouti, kterou na mnoho místech v zahraničí doprovázely demonstrace, ji v čínském hlavním městě přivítaly nadšené davy lidí. Příchod štafety do Pekingu je poslední etapou v sedmileté přípravě Číny na olympiádu.

Olympijská pochodeň dorazila do Pekingu.

Štafeta, kterou postupně ponese 841 lidí, už nyní zůstane až do pátečního zahájení her v čínském hlavním městě. Jako první se jí ujal u jižní brány Zakázaného města, dřívějšího sídla čínských císařů, první čínský kosmonaut Jang Li-wej. Po něm ji převzala a basketbalová hvězda z NBA Jao Ming.

Podél štafety s olympijským ohněm jsou silná bezpečnostní opatření a náměstí Tchien-an-men hlídají ozbrojení policisté. Jediní, kdo měli přístup na náměstí, byli novináři a zvláštní hosté. Úřady se snaží předejít případným protestním akcím, které narušily štafetu v některých západních zemích. Podle čínské agentury Nová Čína policie zadržela několik cizinců, kteří rozvinuli transparenty s nápisem Svobodný Tibet. Ikona čínského basketbalu Yao Ming předává štafetu.

Agentura neuvádí národnost zadržených ani další podrobnosti. Do Pekingu dorazila štafeta s olympijským ohněm po emotivním běhu v provincii S'-čchuan, která se vzpamatovává z katastrofálního květnového zemětřesení, jež připravilo o život 70.000 lidí. Krátce poté, co štafeta v úterý proběhla hlavním městem provincie, ozvalo se nové zemětřesení, které zabilo jednoho člověka a zranilo 23 dalších.

Některé etapy olympijského ohně, který startoval 24. března v Řecku, provázely v zámoří demonstrace a silná bezpečnostní opatření. Protesty, hlavně v Londýně, Paříži a San Francisku, byly většinou reakcí na tvrdé potlačení březnových protivládních nepokojů v Tibetu čínskou armádou a výrazem obav nad dodržováním lidských práv v Číně.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!