Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

23:16
Pět minut před koncem dokázali Finové snížit na konečných 1:6. Do finále hokejového turnaje postupuje tým USA.
23:07
Češi na OH
Šárka Záhrobská má jistou medaili. Je průběžně druhá a na startu už je pouze jediná závodnice.
23:06
Češi na OH
A je to tady, na řadě je ve druhém kole Šárka Záhrobská.
22:26
Semifinále hokejového play-off už se pouze dohrává. Ve druhé třetině branka nepadla a USA tak stále vedou nad Finskem 6:0.
22:05
medaile

Norští biatlonisté vyhráli na hrách ve Vancouveru štafetový závod na 4x7,5 kilometru. Jejich finišman Ole Einar Björndalen získal šestou zlatou a celkově jedenáctou olympijskou medaili v kariéře a stal se druhým nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympiád. České kvarteto Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek, Roman Dostál a Michal Šlesingr pokazilo druhou polovinu závodu a skončilo na sedmém místě.

  • Ole Einar Björndalen jede pro zlatou.

    Ole Einar Björndalen jede pro zlatou. / Autor: ČTK

19:27
Češi na OH

Lyžařka Šárka Záhrobská podřídila úspěchu ve slalomu, své parádní disciplíně, vše. A zatím se to vyplácí, do druhého kola (začíná ve 22:30 hodin) odstartuje Češka druhá od konce. V prvním kole ji předčila pouze mistryně světa Maria Rieschová -

  • Šárka Záhrobská na trati olympijského slalomu.

    Šárka Záhrobská na trati olympijského slalomu. / Autor: Reuters

21:43

Američtí hokejisté vedou nad výběrem Finska po první třetině už 6:0. Branky a nahrávky: 3. Malone, 7. Parise (Stastny, Rafalski), 9. E. Johnson (Pavelski, Malone), 11. Kane, 13. Kane (Rafalski), 13. Stastny (Langenbrunner, Parise).

  • Zach Parise dává gól Američanů.

    Zach Parise dává gól Američanů. / Autor: Reuters

20:27
Češi na OH
Česká snowboardistka Zuzana Doležalová-Vojtěchová nepostoupila na olympijských hrách do osmifinále v paralelním obřím slalomu. V kvalifikaci obsadila 22. místo a zůstala šest pozic za vyřazovacími boji. Devětadvacetiletá Doležalová-Vojtěchová předvedla při své první olympijské účasti dvě vyrovnané jízdy a dosáhla časů 43,33 a 43,22 sekundy. Jejich součet 1:26,55 byl nicméně o více než sekundu pomalejší než u poslední šestnácté kvalifikované soupeřky. Nejlepší časy zajela mistryně světa Rakušanka Marion Kreinerová, která se jako jediná v součtu dostala hluboko pod 1:23 minuty.
19:28
zajímavost

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se přece jen dočká zlaté medaile, alespoň od svých fanoušků. Příznivci olympijského vítěze z Turína, který na hrách ve Vancouveru skončil druhý a cítil křivdu, mu nechají nejcennější kov vyrobit. "Už jsme kontaktovali zlatníky a návrháře v Petrohradu. Návrhy medailí budou brzy. Všechno by mělo být hotovo co nejdříve," citovala ruská média iniciátora celé akce Dmitrije Ilkovského. "Spousta fanoušků si myslí, že navzdory hodnocení rozhodčích byl Jevgenij nejlepší a zaslouží si zlato. Rozhodli jsme se tu nespravedlnost napravit," uvedl Ilkovskij. Podle něj bude medaile obsahovat stejné množství zlata jako ta originální z Vancouveru. Někteří fanoušci prý dokonce nabídli, že na ni přispějí vlastními zlatými prsteny a náušnicemi. "Design bude jiný. Bude to zlatá medaile pro Pljuščenka od Rusů," dodal fanoušek ruského krasobruslaře, jenž překvapivě podlehl Američanovi Evanu Lysackovi.

  • Jevgenij Pljuščenko.

    Jevgenij Pljuščenko. / Autor: Reuters

16:53
zajímavost
Organizace SafeGames 2010 bojující proti nemoci AIDS zjevně podcenila množství kondomů, které budou ve Vancouveru potřeba v době olympijských her. Podle agentury SID prezervativy došly ještě před skončením her a kanadská nadace musela urychleně poslat další várku. VÍCE ČTĚTE ZDE!
17:58
zajímavost

Biatlonistka Magdalena Neunerová si díky zisku dvou zlatých a jedné stříbrné medaile na olympijských hrách ve Vancouveru možná zajistila zajímavou práci na dobu po skončení aktivní kariéry. Zaměstnání nejúspěšnější německé účastnici her nabídl prezident fotbalového Bayernu Mnichov Uli Hoeness. "Magdalena Neunerová řekla ano. Až skončí, chce mít rodinu, děti a také dobrou práci. A tu bych jí mohl nabídnout v Bayernu Mnichov," řekl dnes Hoeness na setkání se školáky ve Freiburgu. Bývalý německý reprezentant má také konkrétní představu, v jaké oblasti by "Zlatou Lenu" zaměstnal. "Pokud by měla zájem pracovat v marketingu, tak od nás dostane práci," dodal prezident bavorského velkoklubu.

  • Německá biatlonistka Magdalena Neunerová se zlatou medailí.

    Německá biatlonistka Magdalena Neunerová se zlatou medailí. / Autor: ČTK

16:13
Ohromnému tlaku čelí před závěrečnou disciplínou olympijských soutěží v alpském lyžování rakouští muži. Sobotní slalom je pro ně poslední šancí jak získat ve Vancouveru medaili. Čtveřice Benjamin Raich, Reinfried Herbst, Manfred Pranger a Marcel Hirscher má za úkol jediné. Dosavadní katastrofální bilanci alpské velmoci vylepšit. Rakušané podobnou blamáž zažili naposledy na OH v Sarajevu 1984, kde je zachránil alespoň bronzovou medailí ve sjezdu Anthony "Jimmy" Steiner. Pokud by se nikomu ze čtveřice Rakušanů nepodařilo prosadit na stupně vítězů, jednalo by se o historický průšvih. A nebudou to mít vůbec snadné, třebaže Herbst vede průběžné pořadí Světového poháru této disciplíny. Navíc vyhrál před olympiádou oba poslední slalomy ve Schladmingu a Kranjské Goře, kde byl druhý Hirscher.
13:36
medaile
Ještě devět sad medailí bude o víkendu ve hře před závěrem zimní olympiády ve Vancouveru. Sedm z nich poputuje ke svým majitelům v sobotu, zbylé dvě pak v neděli krátce před slavnostním zakončením her. Právě k neděli se upínají naděje českých fanoušků, kteří věří lyžaři Lukáši Bauerovi v maratonu na 50 kilometrů klasickou technikou. Symbolickou tečku pak obstará vrchol OH, finále hokejového turnaje. Šampion vzejde z kvarteta Slovensko, Kanada, Finsko a USA. Česká výprava zatím ve Vancouveru získala pět medailí a od Bauera se očekává, že zaútočí ještě na jednu. Dvaatřicetiletý lyžař z Božího Daru už na tratích ve Whistleru získal dva bronzy z volné patnáctky a středeční štafety a nyní si věří i před závěrečným maratonem. I když hromadný start Bauerovi tolik nesedí, je česká hvězda jedním z hlavních adeptů na zisk cenného kovu.
12:25
Na všechny nepříjemnosti ze svého dosavadního života mohl alespoň na chvíli zapomenout akrobatický lyžař Jeret Peterson. Na olympiádě ve Vancouveru vybojoval osmadvacetiletý Američan stříbrnou medaili, která pro něho má cenu zlata. Dal tak zároveň zapomenout na svou nechvalně proslulou eskapádu na předchozích hrách v Turíně, na nichž byl za rvačku v opilosti vyloučen z výpravy. "Speedymu" Petersonovi, který byl po úvodním kole čtvrtečního finále až pátý, pomohl na konečnou druhou příčku skok s pěti vruty nazvaný "Hurikán".
12:02
zajímavost

Akrobatický skokan na lyžích Alexej Grišin vybojoval pro Bělorusko první zlatou olympijskou medaili v historii. V kanadském Whistleru se třicetiletému závodníkovi daří, před devíti lety tam získal i titul mistra světa. Grišin si tak ve čtvrtek vynahradil osm let staré zklamání, jež mu při hrách v Salt Lake City svým "Ledovým dechem" - skokem s třemi salty a pěti vruty - způsobil Aleš Valenta. Do olympijského závodu tehdy dvaadvacetiletý Grišin vstupoval jako čerstvý světový šampion a velký favorit. Vyhrál kvalifikaci, po prvním kole byl druhý. Druhý skok mu ale nevyšel úplně čistě a nakonec se před něj vedle Valenty dostal i domácí Joe Pack.

  • První zlatý medailista Běloruska Alexej Grišin

    První zlatý medailista Běloruska Alexej Grišin / Autor: ČTK

10:49
Policie v Soulu zatkla pětatřicetiletého muže, který vyhrožoval bombovým útokem australské ambasádě. Nebyl prý spokojený s verdiktem australského rozhodčího, který v olympijském závodě v rychlobruslení na krátké dráze diskvalifikoval štafetu Korejek a připravil ji tak o zlato. Muž poslal výhružku na velvyslanectví textovou zprávou. Policie ambasádu v centru Soulu prohledala, žádnou bombu však neobjevila. Muži přesto hrozí až tři roky vězení.
10:47
Slavnostní party, na níž spojí uzavření sezony s fanděním Lukáši Bauerovi v jeho boji o medaili v olympijském maratonu, připravili na nedělní večer příznivci novoměstského lyžování. Na společném posezení nebudou chybět ani bývalí olympionici a účastnící mistrovství světa z Vysočiny, kteří okomentují průběh maratonu ve Vancouveru a zavzpomínají na své sportovní zážitky z olympiád. "Párty pořádáme pro všechny příznivce lyžování, traťaře i bývalé a současné závodníky. Oficiální pozvánky jsme nezasílali, zván je každý fanda lyžování v našem regionu. K občerstvení budeme podávat guláš z divočáka," uvedl předseda lyžařského klubu v Novém Městě Ladislav Slonek, jenž se zúčastnil v roli vedoucího českých lyžařských týmů a také funkcionáře mezinárodní lyžařské federace FIS osmi zimních olympijských her.
10:39

Kanaďanka Megan Agostaová vyhrála produktivitu turnaje hokejistek na olympijských hrách ve Vancouveru. Třiadvacetiletá útočnice nasbírala v pěti zápasech 15 bodů za devět branek a šest asistencí. Nepřekonala tak rekordní zápis z minulé olympiády v Turíně, kde si její krajanka Hayley Wickenheiserová připsala 17 bodů za pět gólů a 12 přihrávek. Agostaová ale má společně se Stefanií Martyovou ze Švýcarska olympijský rekord s devíti góly. Nejlepší střelkyně překonaly výkon Danielle Goyetteové z Nagana 1998. Nejlepšími nahrávačkami jsou s devíti asistencemi Caroline Ouelletteová a Wickenheiserová.

  • Nejproduktivnější hráčka turnaje hokejistek na olympijských hrách Kanaďanka Megan Agostaová slaví zlatou medaili s doutníkem

    Nejproduktivnější hráčka turnaje hokejistek na olympijských hrách Kanaďanka Megan Agostaová slaví zlatou medaili s doutníkem / Autor: ČTK

08:45
Nad budoucností ženského hokeje na olympijských hrách visí otazník. Důvodem je totiž obrovská nevyrovnanost týmů, neboť držitelky zlatých medailí Kanaďanky a poražené finalistky z USA zakončily turnaj se společným skóre 88:4. "Musí být vidět pokrok, bez něj nemůžeme pokračovat. Už se projevuje v počtu zúčastněných zemí, ale měl by být větší," řekl agentuře AP prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, podle kterého dostanou hokejistky šanci ještě minimálně na příštích hrách v Soči. "Ženský hokej se neustále rozvíjí. Nepochybuji o tom, že jednou z něj bude velký hit," dodal.
07:38
zajímavost

Když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž. Ty zákroky by mohly být využívány pro instruktáže rozdílu mezi čistým hokejovým "stromem" a útokem na hlavu soupeře, který pomalu hraničí s trestným činem. O čem je řeč? O zákrocích Ovečkina na Jágra a Tollefsena na Bartečka během hokejového turnaje na olympiádě ve Vancouveru -

  • Bartečko je odvážen z ledu.

    Bartečko je odvážen z ledu. / Autor: ČTK