Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Olympijský oheň na Mount Everestu

Sport

  7:40
PEKING - Skupina čínských horolezců dnes vynesla olympijský oheň na vrchol nejvyšší hory světa, Mount Everestu. Oznámila to agentura Nová Čína. Je to v dějinách vůbec poprvé, co se olympijská pochodeň dostala až na "střechu světa".

Vlajky vlají jen pod Mount Everestem. foto: AFP

Video si prohlédněte zde

Výstup na 8848 metrů vysokou horu začal dnes časně ráno (ve středu večer středoevropského letního času. Speciálně upravenou pochodeň na vrchol donesla poslední členka horolezecké štafety, Tibeťanka, osmnáct minut po deváté hodině místního času (03:18 SELČ). Čin měl zjevně předvést jednotu země dva měsíce po potlačení protičínských nepokojů v Tibetu.


Výstup na Everest se měl stát v představě organizátorů vyvrcholením celosvětové cesty olympijské pochodně, kterou však poznamenala řada incidentů. Skupiny aktivistů, kritizujících čínskou politiku v Tibetu a potlačování lidských práv, narušily zastávky pochodně v Londýně, Paříži a San Francisku. Čína v obavě z případných dalších protestů zakázala v květnu jakékoli výstupy na nejvyšší horu světa a uplatnila i v Himalájích přísná bezpečnostní opatření.


Navzdory větru a mrazu minus 30 stupňů Celsia pod nulou horolezci v červených bundách s logem olympiády, která začne za tři měsíce v čínském hlavním městě, pózovali před kamerami. "Peking vás vítá," volali v přímém televizním přenosu. "Donesli jsme pochodeň na střechu světa," prohlásil jeden z horolezců. Na vrcholu rozvinuli čínskou vlajku, vlajku s pěti olympijskými kruhy i vlajku s logem pekingské olympiády.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!