Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympijský oheň bude během her v Paříži hořet v Tuilerijských zahradách

Pohled do části Tuilerijských zahrad. foto: Profimedia.cz

Olympijský oheň bude v průběhu her v Paříži k vidění v Tuilerijských zahradách. Ve veřejně přístupném parku v srdci francouzské metropole mezi Louvrem a náměstím Svornosti bude podle informací agentury AFP umístěno zařízení, v němž bude symbol sportovního svátku hořet od slavnostního zahájení až do jeho ukončení.
  9:59

Stanoviště olympijského ohně bylo dosud tajné. Spekulovalo se o tom, že by mohl být umístěn na Eiffelově věži či v její těsné blízkosti. Na Tuilerijských zahradách se údajně shodli už před několika týdny zástupci organizačního výboru a pařížské radnice.

Volba padla podle zdroje AFP na oblast, kterou lze snadno zabezpečit. „Bezpečnostní složky budou mít nepřetržitou službu, aby oheň ochránily, a veřejnost ho bude moci vidět díky vyvýšeným chodníkům kolem“.

Štafeta s olympijskou pochodní, která bude slavnostně zapálena 16. dubna podle tradice v řecké v Olympii, přicestuje na francouzské území 8. května do Marseille. Oheň pak zavítá do více než 400 měst a do pěti zámořských území, do Paříže se vrátí v den zahájení olympijských her 26. července.

Autoři: ,