Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Olympijský vítěz Svoboda chystá na vrcholy roku tajnou zbraň

Sport

  20:03
PRAHA - Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda se učí říkat ne a na vrcholy sezony chystá tajnou zbraň. S trenérem Jakubem Kučerou se snaží vylepšit laserový zářič na míru tak, aby zrychlil střelbu. Po olympijském zlatu si dal Svoboda delší odpočinek, ale od ledna už trénoval naplno.

David Svoboda v cíli foto: ČTK

Pochvaloval si vysokohorskou přípravu v Americe, po které skončil dvanáctý na Světovém poháru Palm Springs a devátý v března v Riu de Janeiro. Potřetí se letos postaví na start příští týden při finále SP v Rusku, ale vrcholy sezony přijdou až v létě. "Ideálně připravit se chci na mistrovství Evropy a světa, to je to jediné, co nás s trenérem zajímá. Všechno ostatní je testování," řekl Svoboda. Evropský šampionát hostí v červenci Polsko a světový v srpnu Tchaj-wan.

Na hlavní letošní závody se snaží s koučem a střeleckým specialistou vylepšit nabíjení, s kterým měl jako levák problémy, jelikož zbraně jsou vyráběny pro praváky. "Často jsem dělal chyby při nabíjení a třeba střílel, ale neměl nabito, tak jsem musel znovu a zdržel se. Proto se snažíme o zrychlení střeleckého rytmu," řekl třetí muž světového žebříčku. Rychlost střelby v moderním pětiboji letos po změně pravidel ještě vzrostla. Zatímco loni pětibojaři při závěrečném běhu zastavili na střelnici třikrát, letos to je čtyřikrát.

V létě už by měl být konkurenceschopný

"Takže pokud se nám to vylepšení povede, mělo by to vést k výraznému zrychlení," uvedl Svoboda, který obecně vítá více střelby. "Střelba zase získá větší váhu a pro nás, pro mě a Ondru Polívku, to je určitě pozitivní," řekl. Pro finále Světového poháru, které hostí Nižnij Novgorod, si Svoboda cíle nedává. Tři týdny se potýkal v dubnu s nemocí a nemohl trénovat naplno. "Snad to tam už bude ono. Když ne, tak to snad nebude moc vadit," řekl Svoboda a zopakoval svůj plán uspět především v létě.

"To už bych měl být konkurence schopný." Stále ho překvapuje, jaký je o jeho osobu jako olympijského vítěze zájem. "Myslel jsem si, že to bude do konce roku a pak to vyšumí, ale pořád přicházejí různé požadavky. Je to zátěž poměrně výrazná," řekl Svoboda a dodal, že neumí odmítat. S manažerem a trenérem ještě dokončí, co slíbil, ale další nabídky už do konce sezony přijímat nebude. "Abych měl klid a mohl se soustředit," dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!