Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Šokující knokaut. Vémola padl s „Pirátem“, Srb Veličkovič ovládl Gamechanger

Sport

  8:04
Padnul k zemi jak podťatý. KO a dobrou. Po minutě a 48 vteřinách dostal Karlos Vémola tvrdý pravý hák. Vítězem souboje dvou letitých rivalů se stal Slovák Samuel „Pirát“ Krištofič. Vrcholem turnaje Oktagon 51 v pražské O2 areně však bylo finále štědrého projektu Tipsport Gamechanger, v němž Srb Bojan Veličkovič udolal Řeka Andrease Michailidise a získal 300 tisíc eur, tedy přes sedm milionů korun.

„Nikdy se nevzdávejte, nikdy! Sám sobě jsem dokázal, že to jde,“ líčil do mikrofonu Krištofič. Štastný jak blecha, dojatý, uplakaný. Děkoval manželce, dceři, trenérům, fanouškům...

V souboji s Karlosem Vémolou, který se konal v domluvené váze do 88, 5 kilogramů, byl „Pirát“ podle sázkařů jasným outsiderem. Ale „českého Terminátora“ zaskočil.

OKTAGON 51

Jsme sledovali online

Česko-slovenské derby začalo výživnou přestřelkou v postoji. Kam zmizela Vémolova taktika á la takedown a kladiva na zemi? Lidé se bavili, to nejlepší ale mělo teprve přijít.

Neuplynuly ani dvě minuty zápasu, když Vémola dostal pravý hák na bradu, sesunul se k zemi a zůstal nehnutě ležet. Až o pár minut později se postavil na nohy. Když opouštěl halu slyšel potlesk, i od rozjařeného „Piráta“.

Samuel Krištofič

V listopadu 2019 dostal Vémola v O2 areně KO v prvním kole od Slováka Attilly Végha. Nyní, o čtyři roky později, zde kousal rychlý knokaut od jeho svěřence.

Byl to Vémolův celkově sedmý zápas v největší české hale, potřetí tu prohrál. A tvrdí, že zde bojoval naposledy. Opravdu? Není právě tato zdrcující porážka důvodem, proč se na místo činu vrátit?

Bojan Veličkovič, vítěz Gamechangeru

Hlavní zápas galavečera nabídl finále projektu Tipsport Gamechanger, pyramidy veltrové váhy, v níž si celkem šestnáct zápasníků rozdělilo milion eur. Největší porci, 300 tisíc eur, bral nakonec Srb Bojan Veličkovič.

Byť úvodní kolo získal na body jasně Řek Andreas Michailidis, ve druhém už byl lepší Srb, svého soka ukončil na submisi.

V hlavním předzápase turnaje porazil Piotr Wawrzyniak, šampion polské organizace Babilon MMA, Slováka Vlasta Čepa. Ten měl mít původně titulový duel s Patrikem Kinclem, úřadujícím šampionem střední váhy Oktagonu (do 84 kg). Jenže Kincl se zranil.

Ve hře tak byl prozatimní titul a ten získal zaslouženě Polák. Ovládl první dvě kola, načež ve třetím vyhrál TKO. A v příštím roce vyzve natěšeného Kincla.

Polák Piotr Wawrzyniak porazil Vlasta Čepa

V akci byla celkem pětice Čechů. Kromě Vémoly také Daniel Škvor, Magda Šormová, Radek Roušal či Tomáš Fiala.

Právě Fiala alias Fidži se představil hned v prvním zápase turnaje, tzv. free prelims. Ale na Hassana Shaabana nestačil. Němec ho knokautoval hned v prvním kole.

Mezi poraženými skončila i Šormová, která se do klece vrátila po víc než dvouleté mateřské pauze. Se zkušenou Američankou Mallory Martinovou, veteránkou UFC, padla na body.

Magda Šormová (vlevo) na Mallory Martinovou nestačila

Radek Roušal však svůj zápas zvládl. Podruhé bojoval pod vlajkou Oktagonu, podruhé v O2 areně a opět mohl nakonec vyskočit na pletivo a slavit. Tentokrát porazil Brita Kalluma Parkera na body.

Druhou výhru v řadě si připsal Daniel Škvor, jenž na body porazil německého pořízka Martina Zawadu. Čtyřicetiletý Němec ještě v kleci oznámil, že končí kariéru. Ve svém 49. zápase. Odcházel dojatý za mohutného aplausu.

Vyhrál také slovenský zástupce Karol Ryšavý, jenž v úvodním kole knokautoval Maďara Henriqueho Madureira. Naopak oblíbenec českých fanoušků Ion Surdu z Moldavska neustál ve druhém kole submisi od Itala Stefana Paterna.

Oktagon 51 nabídl nejen atraktivní podívanou, ale i jednu technickou novinku. Poprvé se vyzkoušelo takzvané otevřené bodování. Fanoušci i sami bojovníci tak po každém kole věděli, jak vypadá průběžné skóre, tedy jak souboj viděli tři rozhodčí u klece. Dosud bodování zůstávalo až do vyhlašování neveřejné.

Další turnaj Oktagonu se uskuteční už za necelý měsíc. 27. ledna se předvedou zápasníci vůbec poprvé v anglickém Newcastlu. V únoru následuje galavečer v Oberhausenu a v březnu v Ostravě.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!