Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Opravdu obdivuju to, co dělá, říká o svém nástupci Duplantisovi legendární tyčkař Bubka

Švédský tyčkař Armand Duplantis po týdnu opět vylepšil světový rekord. V Glasgow přeskočil 618 centimetrů a o jeden vylepšil svůj výkon z Toruně. foto: Lee SmithReuters

Praha - Legendární bývalý tyčkař Sergej Bubka obdivuje svého následovníka Armanda Duplantise, který v tomto měsíci dvakrát během týdne překonal světový rekord. Dvacetiletého amerického rodáka ve švédských barvách považuje za výjimečný talent, který přitahuje pozornost veřejnosti k atletice.
  15:26

Šestapadesátiletý Ukrajinec, jenž během kariéry pětatřicetkrát překonal světový rekord, v rozhovoru BBC reagoval na výjimečné Duplantisovy úspěchy. Mladý Švéd 8. února na halovém mítinku v Toruni výkonem 617 centimetrů sebral šest let starý světový rekord Francouzi Renaudu Lavilleniemu. O týden později historické maximum posunul v Glasgow o další centimetr na 618. „Opravdu si užívám a obdivuju to, co dělá. Je to úspěch nejen jeho, ale také jeho otce a matky,“ řekl šestinásobný mistr světa.

Duplantise přezdívaného Mondo trénuje jeho americký otec Greg, který byl rovněž tyčkařem. Jeho matka Helena je někdejší sedmibojařka a volejbalistka. Duplantisův talent byl evidentní od začátku kariéry, kdy překonával juniorské rekordy. Na mistrovství Evropy v Berlíně v roce 2018 se jako osmnáctiletý blýskl výkonem 605 centimetrů.

Švédský tyčkař Armand Duplantis po týdnu opět vylepšil světový rekord. V...
Švédský tyčkař Armand Duplantis po týdnu opět vylepšil světový rekord. V...

O to pozorněji fanoušci sledují jeho počínání. „Přitahuje spoustu pozornosti k atletice a k tyčce. Opravdu popularizuje atletiku,“ ocenil Bubka. Po Duplantisových výkonech v této halové sezoně se říká, že by se tento mladík mohl stát novou atletickou ikonou srovnatelnou se sprinterem Usainem Boltem. „Tohle bude rozhodně velký tlak a bude pro něj velká výzva, aby se s tím vyrovnal. Je velmi obtížné být na vrcholu a ještě těžší se na něm udržet. Ale myslím, že to zvládne. Potřebujeme takové hvězdy. Je úžasné, že má atletika takhle skvělý talent,“ komentoval to Bubka.

Další možnost k zápisu do atletické historie bude mít Duplantis ve středu na halovém mítinku ve francouzském Liévin. Znovu může těžit z konkurence dvojnásobného mistra světa Sama Kendrickse, který letos vylepšil halový rekord Spojených států amerických na 601 centimetrů.

V Liévin byly v minulosti k vidění už tři tyčkařské světové rekordy. Bubka zde v roce 1993 vylepšil halové maximum na 614 centimetrů, což bylo centimetr pod jeho absolutním rekordem, o který ho v roce 2014 připravil Lavilennie. V ženské kategorii se zde do čela historických tabulek dostaly Rusky Světlana Feofanovová a Jelena Isinbajevová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!